Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Evropský parlament „šije“ do Polska: Má obavy o demokracii v zemi

Autor: ČTK, mb - 
13. dubna 2016
14:23

Evropský parlament je znepokojen faktickým ochromením činnosti polského ústavního soudu v důsledku kroků konzervativní vlády a prezidenta. Příslušnou rezoluci ve středu ve Štrasburku europoslanci přijali velkou většinou hlasů. V dokumentu se mimo jiné uvádí, že situace v Polsku ohrožuje demokracii, lidská práva a právní stát.

Pro rezoluci, vybízející vládu ve Varšavě k bezodkladné nápravě, hlasovalo 513 europoslanců, proti bylo 142. Evropský parlament  má celkem 751 zákonodárců. Rezoluce je sice nezávazná, nicméně představuje politické gesto na podporu lednového rozhodnutí Evropské komise zahájit vůči Varšavě proceduru, která by mohla skončit ztrátou polského hlasu při rozhodování v EU.

Polská vládnoucí strana Právo a spravedlnost (PiS) po vítězství v loňských parlamentních volbách učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patří k nim novela zákona o ústavním soudu, jež podle kritiků ochromila nejvyšší justiční orgán v zemi. To vedlo Evropskou komisi k zahájení zmíněné procedury.

Mezitím polský ústavní soud dospěl k nálezu, kterým jako neústavní zavrhl nová, vládní stranou prosazená pravidla regulující jeho činnost. Předsedkyně polské vlády ale odmítla toto rozhodnutí zveřejnit v úředním věstníku.

Evropský parlament ve středu vybídl Varšavu ke zveřejnění nálezů ústavního soudu, jakož i ke splnění dalších doporučení Benátské komise evropských znalců ústavního práva.

Náměstek polského ministra zahraničí Konrad Szymański (46) v předvečer hlasování evropského parlamentu vytkl návrhu, že obraz situace v Polsku podává chybně, protože opomíjí snahu předchozí parlamentní většiny o ovládnutí ústavního soudu. Podle něj rezoluce nepřispěje k vyřešení sporu, ale naopak upevní nesmiřitelný postoj opozice, odmítající pokusy vládní strany o kompromis. Důsledkem podle náměstka bude i odcizení unijních institucí polské veřejnosti.

Předseda opoziční Občanské platformy Grzegorz Schetyna (53) naopak označil rezoluci za podporu svobody v Polsku a za výstrahu vládní straně PiS a její vládě, že jejich počínání nezůstane v Evropě bez odpovědi.

EP ve středečním hlasování zároveň nepodpořil jmenování polského europoslance Janusze Wojciechowského (PiS) do Evropského účetního dvora kvůli pochybám o jeho politické nezávislosti.

villi ( 13. dubna 2016 15:44 )

PROČ NESMÍ BÝT POLSKO DEMOKRATICKÉ??!!! EU A DIKTÁTY FAŠISTICKÉ VLASTIZRÁDKYNĚ Z BRUSELU UŽ ZRAZUJÍ NĚMCE !!!

demiro ( 13. dubna 2016 15:39 )

K čertu s celou EU, jsem na straně Polska!!!

Zobrazit celou diskusi