Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vzpomínky na Černobyl: Útěk z Kyjeva před „neviditelnou smrtí“

Autor: mb - 
22. dubna 2016
05:01

Třicet let v úterý uplyne od nejhorší jaderné katastrofy v dějinách lidstva. Havárie jaderné elekrárny v Černobylu. Blesk.cz přináší seriál textů o této tragédii. Začínáme u lidí v Kyjevě, kteří v prvních dnech o ničem neměli vůbec tušení. Vyzpovídali jsme pana Parchomenka, rodilého Kyjevana a chemika, který v rozhovoru vzpomínal na osudný den 26. dubna 1986.

Pan Parchomenko měl oproti ostatním obyvatelům Kyjeva „výhodu“. Díky svým kamarádům na správných místech se dozvěděl, že se něco stalo. Co přesně však netušil ani on. Přesto – díky informacím od svých známých odvezl rodinu daleko na jih, do relativního bezpečí. Přesné okolnosti urychleného odjezdu z hlavního města tehdejší sovětské Ukrajiny prozrazuje v tomto interview.

Video Chemik a útěk z Kyjeva - Marian Balog, Tomáš Sovinsky
Video se připravuje ...

Nehledě na to, že pan Parchomenko svou rodinu dokázal zachránit před neviditelnou smrtí, jak se radiaci říká, brzy se do Kyjeva musel vrátit. Seshora dostal příkaz, že to bude právě on, kdo bude spolu se svými kolegy měřit radiaci v Kyjevě. O tom, jak pan Parchomenko bojoval s radiací, se dozvíte v příštím pokračování minisérie Vzpomínky na Černobyl.

Čtěte dále: 30 let od Černobylu

Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu Pořiďte si knihu Zkáza Černobylu | Blesk

ivoadler ( 22. dubna 2016 09:49 )

Soudě podle chování ukrajinských politiků, radiace stále působí.

Zobrazit celou diskusi