Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Místo zkázy se vrací do života: Bruselské letiště odbaví první cestující

Autor: ČTK - 
2. dubna 2016
15:47

Provoz na bruselském letišti Zaventem, které je uzavřeno pro osobní lety od teroristických atentátů 22. března, bude částečně obnoven v neděli. Z Bruselu odletí v neděli tři linky, upřesnil podle zahraničních agentur na tiskové konferenci ředitel společnosti Brussels Airport Arnaud Feist.

Sebevražedné útoky skupinky islamistů, které si na letišti a v bruselském metru vyžádaly celkem smrt více než 30 lidí, vážně poškodily odletovou halu. Tu se podařilo po několika dnech opravit tak, že je možné odbavování částečně obnovit. Byla rychle obnovena nákladní doprava.

Podle dřívějšího prohlášení Feista bude trvat několik měsíců, než bude provoz na letiště obnoven úplně. Feist ale doufá, že to bude začátkem letní sezony.

Společnost Brussels Airport několikrát oznámila možný termín částečného obnovení i civilních letů, ale stále ho posouvala. Důvodem byly podle médií stížnosti odborů letištních pracovníků, kteří hrozili stávkou kvůli nedostatečné bezpečnosti.

Největší belgické letiště provozuje na 600 letů denně. Od atentátů některé aerolinky používají menší letiště v zemi, například v Lutychu, Charleroi, Antverpách či Ostende. Někteří dopravci vozí pasažéry z Bruselu kyvadlovou autobusovou dopravou na jiná evropská letiště, například do Frankfurtu.

Čtěte souhrně o teroru v Bruselu

baIika ( 2. dubna 2016 17:16 )

Přidat k úklidu by se měl i Putin.

Zobrazit celou diskusi