Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Berlusconi naštval ženy: „Matka nemůže být starostkou,“ řekl na účet těhotné

Autor: mb - 
16. března 2016
17:12

Italský expremiér Silvio Berlusconi (79) pořádně naštval liberálně smýšlející část obyvatelstva. Prohlásil totiž, že matka nemůže být zároveň starostkou. Reagoval tak na kandidaturu političky Giorgii Meloni (39), která se uchází o post starostky Říma a je v současnosti těhotná.

„Každému je jasné, že jako matka by se nemohla věnovat práci… Matka nemůže být starostkou. Být starostou znamená být v práci 14 hodin denně. Nemyslím si, že je to správná volba pro Meloni,“ prohlásil Berlusconi v rozhovoru pro rádio.

Berlusconiho výrok ovšem rozčílil italskou ministryni zdravotnictví Beatrice Lorenzin (44). „Tahle země není pro ženy. Co se tu děje, je neskutečné, ukazuje to na všudypřítomnou misogynii (nenávist k ženám, pozn. red.),” nechala se slyšet ministryně. Další italská politička Maria Elena Boschi (35) také vyjádřila svou nevoli: „A kdy požádají mužského kandidáta, aby odstoupil z kampaně, protože není dostatečně hezký pro televizi nebo se stane otcem?“

Silvio Berlusconi není jediný politik, který v poslední době rozčílil feministky. „Vím, že některým z vás se to nebude líbit, ale pro mě je žena především matka. Nemůžete osvobodit ženu tím, že zničíte pojem rodiny,“ prohlásil před pár dny turecký prezident Recep Erdogan (62) ve své řeči, ve které kritizoval kapitalismus a citoval z Koránu verše, kde se opěvuje mateřství. Erdoganova manželka pro změnu přirovnala harémy z osmanské říše ke „škole pro ženy“.Italská společnost je relativně konzervativní, katolická církev má stále vliv na veřejné dění. I papež František věnuje tématu postavení ženy ve společnosti značnou pozornost. Konzervativní myslitelé zastávají ten názor, že liberální model fungování státu škodí společnosti. Snaha zkombinovat roli matky a pracovní vytížení vede k nízké porodnosti a rozpadům rodin. Opačný názor zastávají feministky. Ty tvrdí, že matka je jen jedna z rolí, kterou může žena zastávat, a je možno dosáhnout úspěšné kariéry a zároveň být dobrou matkou, pokud stát vytvoří vhodné podmínky.

hanedu ( 16. března 2016 17:53 )

Jaké procento žen chce budovat tzv. kariéru? Ty co makají ve fabrikách za 12000 by radši byly matkami doma.....ale za jakou cenu. Není úkolem ženy být mužem.

Zobrazit celou diskusi