Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bombardování bylo dost? Putin nařídil stáhnout ze Sýrie většinu vojáků

Autor: ČTK, kle - 
14. března 2016
19:05

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil zahájit v úterý 15. března stahování hlavních ruských sil ze Sýrie, protože podle něj svůj základní úkol splnily. Podle agentury TASS to Putin řekl při setkání s ministry zahraničí Sergejem Lavrovem a obrany Sergejem Šojguem. Jednotky v Tartúsu a Hmímímu mají ale zůstat.

„Myslím, že úkoly uložené ministerstvu obrany byly zcela splněny. Proto nařizuji zahájit od zítřka (úterý) stahování hlavní části našeho vojenského uskupení ze Syrské arabské republiky,“ citoval TASS z Putinova prohlášení.

Video: Povstalci sestřelili ruský vrtulník

Video Povstalci sestřelili vrtulník, který pátral po pilotech ze stíhačky. Posádce se prý podařilo utéct. - Youtube
Video se připravuje ...

Rus neodchází úplně

Podle šéfa Kremlu ale dál mají „v dosavadním režimu fungovat ruské body“ v Tartúsu, kde je námořní základna, a v Hmímímu, kde se nachází letecká základna. Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova Putin zahájení odsunu ruských sil předem projednal a dohodl se syrským prezidentem Bašárem Asadem. „O všem, co prezident řekl, byli informováni naši syrští kolegové a vše bylo dohodnutu s prezidentem Asadem,“ sdělil novinářům.

Ministr obrany Šojgu podle agentury TASS Putinovi řekl, že ruské jednotky v Sýrii zlikvidovaly přes 2000 „banditů“ pocházejících z Ruska, včetně 17 polních velitelů.

Zahájení odsunu ruských sil ze Sýrie má být podle Putina „dobrým impulsem pro proces jednání syrských politických sil“. „Doufám, že dnešní rozhodnutí bude dobrým signálem pro všechny strany konfliktu,“ uvedl ruský prezident.

V Ženevě v pondělí začalo další kolo mírových rozhovorů o Sýrii.

Sýrie v troskách:

villi ( 15. března 2016 07:28 )

DOKAŽ,ŽE MY JSME BOHATŠÍ,KDYŽ JE TAM TAKOVÝ HLAD !!!

lunatic ( 15. března 2016 07:23 )

Soudruh agent KGB již nemá peníze

villi ( 15. března 2016 04:36 )

A CO BOMBARDOVALI??!!

potapec ( 14. března 2016 22:28 )

Z dnešních dokumentární zpráv. Trefil špitály, tržiště a park a končí.

ctirad123 ( 14. března 2016 20:17 )

Domnívám se,že Putin je státník velkého formátu a nebýt jeho pevných nervů - kdy na něj útočí NATO, Turecko a jim podobní,byla by už 3. světová válka v plném proudu.  

Zobrazit celou diskusi