Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Na pláži umírali i Evropané. Teroristé postříleli v letovisku u moře 16 lidí

Autor: ČTK, kal, tmp - 
13. března 2016
19:55

Na pláži v letovisku Grand-Bassam v západoafrickém státě Pobřeží slonoviny spustili palbu teroristé. Střelba pokračovala hned ve třech hotelech. Při nedělním útoku zabili ozbrojenci 14 civilistů a dva vojáky, oznámil podle Reuters prezident Alassane Dramane Ouattara. Mezi mrtvými byli i čtyři Evropané, podle českého ministerstva zahraničí ale žádní Češi. Bezpečnostní síly neutralizovaly celkem šest útočníků. K útoku se podle stanice France 24 přihlásili islámští radikálové z organizace Al-Káida v muslimském Maghribu.

Středisko nacházející se asi 43 kilometrů východně od Abidžanu je oblíbené mezi západními turisty, především Francouzi. „Nepředpokládáme, že by tam byl nějaký český občan,“ řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. První fotografie z místa střelby se objevily na sociálních sítích. Mrtví na snímcích leželi přímo na pláži.

Mezi zajištěnou municí byly i granáty

Vláda Pobřeží slonoviny označila incident za teroristický útok. „V tuto chvíli jsme napočítali 12 mrtvých, včetně čtyř Evropanů. Nevíme, zda jsou i další mrtví. Zatím probíhají zajišťovací operace,“ řekl Reuters místní policejní činitel. Nakonec se počet zvýšil celkem na 16 lidí.

Místní vláda na Facebooku informovala o 11 mrtvých, včetně pěti cizinců a jednoho dítěte do pěti let, pak ale svůj příspěvek stáhla. Útočníci měli automatické zbraně, na dalších fotografiích je vidět několik granátů.

Video  Záznam paniky během útoku v Pobřeží slonoviny  - AfricaTopTweet / Twitter
Video se připravuje ...

Stříleli na všechny

Podle stránky Connexion ivoirienne začala střelba v hotelu Koral Beach a odtud prý ozbrojenci postupovali do okolních hotelů. „Střílejí na všechny bez rozdílu. Postupují hotel od hotelu,“ uvedl jeden ze svědků, citovaný listem Le Monde. Další svědci na Twitteru tvrdí, že ozbrojenci křičeli „Alláhu akbar“ (Bůh je veliký).

Podle informací Asociace cestovních kanceláří ČR nyní není v Pobřeží slonoviny žádná skupina turistů, jejichž pobyt by organizovala některá z českých cestovních kanceláří. Uvedl to mluvčí asociace Jan Papež.

Francouzské úřady zatím potvrdily, že mezi mrtvými je jeden francouzský občan. Francouzský prezident François Hollande útok odsoudil jako zbabělý. Účast vládě a pozůstalým vyjádřil na svém Twitteru také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Terorista zabil i dítě

Zatím není jasné, kolik bylo ozbrojenců celkem. Podle místních médií připluli maskovaní teroristé po moři. Jeden ze svědků řekl agentuře AP, že na pláži viděl nejméně čtyři muže se samopaly. Jeden z nich se prý přiblížil ke dvěma dětem a jedno z nich zastřelil.

Nedělní útok je už třetí obdobný v západní Africe v posledních měsících. V listopadu byly zabity desítky lidí při teroristickém útoku na hotel v Mali a poté v lednu na hotel a kavárnu v Burkině Faso. Útok v Pobřeží slonoviny připomíná atentát, při němž útočník loni 26. června postřílel na pláži v Súse 38 lidí.

Analytici podle serveru France 24 varovali vládu Pobřeží slonoviny před hrozícím útokem, neboť země sdílí hranice s postiženými státy, tedy Mali a Burkinou Faso.

tiktak ( 14. března 2016 04:13 )

Vazeny repelos vy to mate v hlave vsechno pomotane vase znalost o soucasnem deni v Evrope a spojitost s Tim CO SE stalo v minulosti nema zadnou logiku

datelobecny ( 14. března 2016 01:56 )

Jestli u toho vraždění teroristi řvali Aláh je velký, tak to byli asi ti budhisti. Je vidět, jací ti muslimové jsou sráči, že dokážou střílet akorát tak na neozbrojené a v přesile napadnout ženskou...

gabreta ( 14. března 2016 01:42 )

Jejda to bude po slevě místo vyvolený pro český turisty!!

amaliana ( 13. března 2016 21:12 )

no Pepa Novák co dennodenně hákuje ve fabrice na to nemá, tak čeká tady v teploučku domova....a jelikož u nás nejsou tak štědré dávky jako v SRN tak se to Pepy netýká...

pekaaaros ( 13. března 2016 20:53 )

Ti turisti z Evropy asi ještě minulej týden burcovali, že cestovat se můžou bát jen zápecníci a vidláci s fuskama v sandálích, do kterých Zeman nalil negativní emoce.

Zobrazit celou diskusi