Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Už jen usměvavý Erdogan a vraždící Kurdové. Ankara ovládla opoziční deník

Autor: všm/čtk - 
7. března 2016
21:40

Dobrý prezident a zlí Kurdové – tak by se dala shrnout první strana nedělního vydání tureckých novin Zaman. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby do té doby deník nezastával přesně opačná stanoviska. Místní úřady ho ovšem o víkendu násilně obsadily a nedělní číslo tak již vyšlo pod jejich „dohledem“.

„Nedělní vydání nebylo rozhodně stvořené původní redakcí,“ uvedl rozhořčeně jeden z novinářů plátku pro AFP. Za pravdu mu dávají i čtenáři deníku, podle kterých je změna vidět na první pohled. 

Prezident Recep Tayyip Erdogan je na úvodní straně nedělního vydání zachycen s širokým úsměvem. Fotografie doprovází článek o recepci, kterou se chystá hlava státu pořádat k Mezinárodnímu dni žen. Otvírák novin se také věnuje pohřbu „mučedníků“, kteří zemřeli při potyčce s „násilnými Kurdy“. 

Podle agentury Reuters je celé vydání deníku prošpikováno pochvalnými články na vládu i vedení státu a drží se „oficiální linie“. Tomu není příliš divu. Původní šéfredaktor Abdulhamit Bilici byl – stejně jako velká část jeho podřízených – propuštěn. Na jejich místa nastoupili pracovníci, které schválily místní orgány. 

Máme právo bránit se nepřátelům, tvrdí vláda 

Zaman byl v Turecku hlavním opozičním deníkem. Byl spojován s ideovým rivalem prezidenta Erdogana – duchovním Fethullahem Gülenem, který žije v exilu v USA. Erdogan ho obviňuje, že se jej s pomocí svých stoupenců pokouší svrhnout, což Gülen odmítá. Tím také turecké úřady zdůvodnily obsazení periodika.

„Turecko má právo vyšetřovat ty, kteří se účastní jasného pokusu o převrat proti zvolené vládě,“ okomentoval akci turecký premiér Ahmet Davutoglu. Podle Biliciho je ovšem problém, že v poslední době vláda vyšetřuje prakticky každého, kdo se jí znelíbí. „Za poslední tři nebo čtyři roky už se stalo zvykem, že každý, kdo oponuje vládní politice, je stíhán či uvězněn, nebo se dostane pod takovouto kontrolu vlády,“ popsal žurnalista.

S ním souhlasí i řada tureckých občanů, kteří vyrazili do ulic demonstrovat. Před sídlem redakce v Istanbulu se v pátek pozdě večer sešlo několik stovek protestujících, které policie rozehnala slzným plynem a vodními děly a poté vnikla do budovy. Stovky příznivců deníku se před budovou shromáždily i v sobotu, policisté proti nim opět použili slzný plyn, několik protestujících bylo zraněno, informovala soukromá agentura Dogan. 

Policie sídlo deníku obsadila pár hodin po rozhodnutí soudu, že bude list pod státní kontrolou, vedení Zamanu se ale ještě podařilo odeslat poslední vydání do tisku.

Zavírá Evropská unie oči? 

Postup Turecka vyvolal na Západě vlnu kritiky. Komisař EU pro rozšíření Johannes Hahn například prohlásil, že posledním vývojem kolem deníku Zaman je velmi znepokojen. „Budeme sledovat, co se bude dít. Turecko je kandidátem na členství v EU, tak musí respektovat svobodu slova,“ doplnil Hahn.

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz na Twitteru krok Ankary nazval „další ranou svobodě slova“ a dodal, že o tématu bude hovořit s premiérem Davutogluem. Jestli k tomu opravdu dojde, ukáže čas.

Evropská unie je totiž obviňována, že nad porušováním lidských práv v Turecku včetně smrti stovek civilistů během bezpečnostních operací proti kurdským bojovníkům, zavírá oči. Potřebuje totiž Ankaru kvůli pomoci s uprchlickou krizí.

zuzanajurkova ( 8. března 2016 15:34 )

#Turecko by mohlo diktovat #Evropě http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Turecko-by-mohlo-diktovat-Evrope-a-nejde-o- uprchliky-Znalec-rozkryva-hru-kolem-Syrie-a-Islamskeho-statu-425125

osinek ( 8. března 2016 15:28 )

 Jak dlouho se EU nechá těmi Erdoganovými tureckými islamisty vydírat? Vždyť Erdoganovo Turecko dodávalo zbraně islamskému státu. Syn prezidenta Erdogana Bilal vydělal miliardy na prodeji ropy, kterou přes Turecko prodával Islámský stát do světa. Přitom šlo o ropu, kterou teroristi z islamského státu těžili v Iráku a Sýrii v regionech, které obsadili! Turecko provádí genocidu Kurdů, kteří jako jediní bojují s islámským státem podporovaným Tureckem a Saudskou Irábii. A propos Turci rovněž zmasakrovali Armény. Turci zavraždili v minulém století přes milion Arménů, kteří žili v pohranič. regionech Turecka!! Jak je možné, že Turecko již nevyrazili z NATO? Vždyť Turecko poškozuje lidská práva, Erdoganovův režim perzekuje politickou opozici a pronásleduje demoratický tisk

lug70 ( 7. března 2016 22:35 )

To je neskutečná šaškárna. Turecko je zločinecký stát, přichycený přímo při činu na obchodování s Islámským státem a ukradenou ropou Sýrii. Místo vyloučení z NATO a okamžitého zavedení hospodářských sankcí vůči Turecku blbci z Bruselu Erdoganovi ještě posílají prachy aby si zasanoval ztráty z bombardování cisteren ruským letectvem. Aby toho nebylo málo, tak ještě jakási liberální frakce v EU volá po urychleném přijetí Turecka do EU.

steelheart ( 7. března 2016 22:16 )

pravý, nefalšovaný turecký f a š i z m u s!!!!!!!!!!!!! proto si asi s německou Adolfinou tak rozumějí!

Zobrazit celou diskusi