Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britský dobrodruh David Attenborough a největší dinosaurus všech dob: Oživili titána!

Autor: Veronika Kynclová - 
24. února 2016
09:45

Největší suchozemský tvor, který kdy kráčel po zemi, znovu ožil! Je 37 metrů dlouhý a 70 tun těžký, nemusíte mít ale strach, že vás někde sežere. Gigant je totiž býložravec, a navíc ožil jenom díky virtuální realitě!

Jeho »procitnutí« je ovšem vskutku působivé! Jako by se film Jurský park stal skutečností a vy jste si mohli zblízka na vlastní oči prohlédnout tvora, který na Zemi kdysi dávno žil.

„Byl tak velký, že se až vzpírá zákonům vědy,“ říká sir David Attenborough (89), který nás s ním seznamuje ve čtyřminutovém videu od BBC One. Vedle titanosaura stojí uprostřed lesa na výsuvné plošině a v porovnání s ním vypadá jako trpaslík!

„Vítejte na Zemi před více než stem milionů let. Tam na noční obloze je asteroid, který se s ní srazí a z povrchu zemského vymaže mimořádnou skupinu zvířat, která se kdy na této planetě objevila – dinosaury. Dnes se na ně ale můžeme podívat,“ říká v úvodu legendární britský přírodovědec a za ním se už z přítmí vynořuje onen kolos.

„Byl skoro čtyřicet metrů dlouhý, tedy jako tři londýnské dvoupatráky za sebou, a vysoký jako pětipatrový barák,“ přibližuje Attenborough. V tu chvíli se dává plošina do pohybu a on zvíře, které ho minulo, začíná pronásledovat a u toho přibližuje jeho život divákům. A to není zdaleka vše!

Celé video je ve vysokém rozlišení, ale také interaktivní a 360stupňové, což znamená, že film je prostorový a můžete se v něm »volně« pohybovat na všechny strany a zvíře si prohlédnout z různých úhlů.

„S váhou 70 tun byl těžší než 15 afrických slonů,“ říká přírodovědec. Pak se rázem pohled mění a vidíme pod kůži dinosaura, která je průsvitná. „Tohle je věrná kopie jeho více než 220 kostí, které byly nalezeny v roce 2013 v Patagonii. Jeho srdce váží třikrát více než já a každým stahem jím proteče asi 90 litrů krve,“ dodává dobrodruh v unikátním a poučném videu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi