Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Brutální záběry z ruské věznice: Mlácení, ponižování a močení na vězně

Autor: mb - 
19. února 2016
21:39

Ruská média zveřejnila šokující záběry, které údajně dokazují sadistické mučení odsouzených ve vězení č. 2 v Jekatěrinburgu. Nechybí plivance, zkrvavená záda, močení na nebožáka i další otřesné praktiky. Bestiálního násilí se přitom dopouštějí sami vězni, dozorci zločiny kryjí.

„Moc dobře víš, za co to je. Na, ty kryso!“ říká muž mimo záběr kamery a následně močí na spoluvězně. Předtím je ale muž popliván a ponížen. „Lez, kryso, dělej, do záchodu! Strč tam hlavu,  dě*ko, hlavu níž, až na dno!“ řvou sadisté a ponižování doprovázejí poťouchlým smíchem.

Šokující zprávu přinesl ruský web 66.ru. Proč byl muž takto ponížen, média nesdělují, ale ruský vězeňský systém má přísná pravidla, za které přichází brutální tresty. Samotná nadávka „krysa“ se používá pro vězně, kteří kradou ostatním spoluvězňům věci, nejčastěji jídlo.

Toto video však zřejmě vypovídá o něčem jiném. Mučení je prý v jekatěrinburské věznici č. 2 běžné. Nováčci jsou seznámeni s řádem věznice, a kdo se protiví, je brutálně potrestán. Vše řídí dozorci, privilegovaní vězni pak odvádějí špinavou práci.

Jednou z oblíbených taktik, jak zlomit odpor u oběti, je napsání dopisu, ve kterém se vězeň zavazuje k tomu „souložit do análu a práci v harému“. Ručně psaným dopisem pak mučitelé vydírají vězně, že pokud nebude plnit jejich pokyny, ukážou ho ostatním spoluvězňům. Tím by se daný člověk propadl až na nejnižší stupeň vězeňské hierarchie...

Dopis, kterým se odsouzený zavazuje vstoupit do „harému“. Dopis, kterým se odsouzený zavazuje vstoupit do „harému“. | Repro youtube, 66.ru, Twitter

Není to poprvé, co se objevují šokující záběry z tohoto vězení. V roce 2008 se na veřejnost dostaly záběry brutálního zásahu bezpečnostních složek poté, co se vězni vzbouřili. 

O pár let později Rusy šokoval další klip, který názorně ukazuje, jak se „krotí“ vězni.

Výdělečný byznys?

Jenže ruská média také upozorňují na to, že možná nejde „jen“ o tupé sadistické násilí za porušení „pravidel“. Za vším údajně stojí dobře organizovaná skupina dozorců a tzv. aktivistů, což je skupina vězňů, nad kterou drží ředitel věznice ochrannou ruku. Od nově příchozích se požaduje platba v řádech tisíců rublů, od několika tisíc až po statisíce. Byly zdokumentovány případy, kdy mafie donutila vězně prodat vlastní byt, jen aby měli na zaplacení „poplatků“.

Např. v lednu roku 2015 v této věznici umřel Anton Štern. Podle oficiální verze odsouzený zemřel po rvačce se spoluvězněm. Jana Fadějeva, jejíž muž se zesnulým Šternem seděl, však tvrdí, že vše bylo úplně jinak: „Když se můj manžel ocitl ve vězení č. 2, »aktivisté«, kteří pracují pro dozorce, ho začali mlátit. Chtěli od něj peníze a požadovali, aby prodal svůj byt. Jenže prodej se zdržel kvůli právním nesrovnalostem, a tak Sašu (manžela) mlátili. Ponižovali ho zároveň se Šternem, i ten neměl peníze. Nakonec to »aktivisté« přehnali a Šterna umlátili k smrti,“ říká Fadějeva.

Úřady na zveřejněné video zatím zareagovaly velmi vlažně. „Co se týče videa, tak je nejdříve nutné zjistit, kde vlastně bylo natočeno. Dokud není dokázáno, že bylo pořízeno ve věznici č. 2, jakákoliv obvinění jsou neopodstatněná,“ sdělil médiím Aleksandr Levčenko, tiskový mluvčí vězeňské služby ve Sverdlovské oblasti.

djaba ( 20. února 2016 22:19 )

Miluji vězně , jak se dovolávají práva .A co právo oběti ?

tendertouch ( 20. února 2016 08:30 )

Jak třeba tito odsouzení jednali se svou obětí? Neměl by být kriminál místem, kam by si měli rozmyslet se lidé dostat? To jen u nás chodí do kriminálu za levným ubytováním a servisem. Člověk, který omezí práva druhých a zejména brutálním způsobem, nemá právo na slušné jednání. Jinak pak budeme mít jako zde mnohonásobně se vracející kriminálníky, kteří se už vůbec nebojí být trestaní a jít do kriminálu. Tak o čem je zde řeč? Řekli, za co se tam dostal? Vždyť je mezi svými. Tak co chtějí.

moiaza ( 20. února 2016 08:17 )

Tak by se mělo zacházet s komunisty v ODS, TOP 09, KDÚ-ČSL a dalších stranách. Naopak s Havlem, Klausem, Rittigem, Bémem, Krejčířem, Pítrem a jim podobným, by se mělo chovat se vší vážnosti a poctami. Tito velmi slušní a poctiví lidé by měli všude viset jako vzor pravdy a lásky.

tgbg ( 20. února 2016 07:42 )

Tak se mělo zacházet s komunistickými kolaboranty a zrádci po 1989.

asijo ( 20. února 2016 02:14 )

Takové praktiky by se měli uzákonit a používat povinně.

Zobrazit celou diskusi