Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po 43 letech na samotce ho pustili z vězení! Američan (69) seděl za vraždu dozorce

Albert Woodfox se po 43 letech dostal znovu mezi lidi.
Albert Woodfox se po 43 letech dostal znovu mezi lidi.  (Autor: EPA)
20. února 2016
18:34

Po 43 letech ve vězení se v pátek na svobodu dostal Američan, který byl vězněm nejdéle pykajícím na samotce. Devětašedesátiletý Albert Woodfox byl propuštěn jako poslední z tria vězňů známých jako "angolská trojka", o jejichž osvobození dlouhodobě usilovali obhájci lidských práv. Informovala o tom americká média. Federální soud rozhodl o jeho propuštění už v červnu, prokuratura se však proti verdiktu odvolala a pravomocně propuštěn byl až nyní.

Woodfox byl v roce 1972 odsouzen za vraždu dozorce v louisianské státní věznici. Zároveň s ním byl za čin, který oba popírali, poslán do samovazby Herman Wallace. Posledním z trojice trestanců dlouhá léta držených v izolaci věznice, které se kvůli přísným podmínkám přezdívá "Angola", byl Robert King, odsouzený o rok později za vraždu spoluvězně.

Woodfox a Wallace se proti dlouhodobému pobytu v izolovaných celách s nejpřísnějším režimem bránili a tvrdili, že byli potrestáni za svou politickou aktivitu. Oba byli totiž členy radikálního levicového černošského hnutí Černí panteři, které bojovalo za práva černošské menšiny v USA. Ve věznici, kam původně zamířili kvůli loupežnému přepadení, v roce 1971 založili odnož zmíněné skupiny a organizovali stávky a demonstrace za lepší podmínky pro trestance. Aktivisté z organizací na ochranu lidských práv označili režim v louisianské trestnici za mučení.

Federální soud loni zrušil dřívější rozsudky s tím, že má vážné pochybnosti o spravedlivém průběhu dvou procesů, které byly proti Woodfoxovi vedeny. Soud uvedl, že mimo jiné došlo k rasové diskriminaci při výběru poroty.

Za Woodfoxovo propuštění dlouhodobě bojovaly organizace na ochranu lidských práv a vyzval k němu zvláštní zpravodaj OSN zabývající se tématem mučení Juan Méndez, podle něhož je tak dlouhý pobyt v izolaci mučením.

Wallace byl propuštěn už předloni a soud v jeho případě nařídil nový proces, několik dní po odchodu z věznice však zemřel na rakovinu. King opustil "Angolu" už v roce 2001 po téměř třech desítkách let na samotce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi