Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump dál útočí na papeže: Sám má ve Vatikánu obrovskou zeď a mě kritizuje

Autor: ČTK, mb - 
19. února 2016
14:52

Slovní přestřelka republikánského kandidáta na post prezidenta Donalda Trumpa (69) a papeže Františka pokračuje. Extravagantní miliardář vyčetl papežovi, že kritizuje jeho záměr postavit na hranici s Mexikem zeď proti imigrantům, a přitom je Vatikán obehnán vysokou zdí.

„Říká (papež), že je nekřesťanské stavět zdi, ale já vám řeknu jednu věc. Ve Vatikánu má přitom pořádně vysokou zeď,“ prohlásil Donald Trump v rozhovoru pro CNN. „Dobře, ale lidi ve Vatikánu mají přes tu zeď volný průchod, Vatikán je pro turisty otevřený,“ kontroval reportér. To však úspěšného podnikatele z míry nevyvedlo. „Jo, ale oni (Mexičani) budou mít také volný průchod, avšak budou tak činit legálně,“ kontroval Trump.

„Hádka“ Trumpa s papežem začala před několika dny. „Člověk, který pomýšlí jen na stavění zdí, ať už kdekoli, a ne na stavění mostů, není křesťan,“ prohlásil papež František v Mexiku.

Trump kritizoval Františka již před jeho cestou na americko-mexickou hranici. „Myslím, že nechápe nebezpečí otevření hranic. Domnívám se, že Mexiko ho k tomu přimělo, protože chtějí zachovat status quo,“ řekl televizi Fox Trump. Po papežově výroku o tom, že není křesťan, však už použil silnější kalibr. „Pokud by byl Vatikán napaden Islámským státem, a všichni ví, že Vatikán je jeho konečnou trofejí, mohu vám zaručit, že papež by si nejen přál, ale i by se modlil za to, aby se Donald Trump stal prezidentem,“ prohlásil miliardář.

V rozhovoru pro CNN však Donald Trump na závěr přeci jen nasadil smířlivější tón. „Nerad bych se hádal s papežem. Vlastně si ani nemyslím, že je to hádka. Podle mě se vyjádřil daleko diplomatičtěji a média jeho výrok zkreslila. Taky zřejmě slyšel argumenty jen jedné strany, v tomto případě Mexika,“ uzavřel Donald Trump, který s přehledem válcuje své republikánské soupeře ve volebních průzkumech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi