Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Nevadě drtivě vyhrál Donald Trump. Hlasování ale provázel chaos

Autor: ČTK, tmp - 
24. února 2016
06:59

Volební shromáždění republikánů v Nevadě podle stanice CNN drtivě vyhrál Donald Trump, který tak pokračuje v úspěšném tažení o stranickou nominaci na prezidenta Spojených států. Hlasování ale podle zpráv na Twitteru provázel chaos, hlášeny byly nedostatek lístků, absence kontrol totožnosti či dvojí hlasování.

Trumpa za vítěze označily i televize Fox či MSNBC. O druhé a třetí místo se očividně rozhodne mezi Marcem Rubiem a Tedem Cruzem. Podle předběžných výsledků po sečtení tří procent lístků získal Trump 42 procent hlasů, Cruz 22,8 a Rubio 21,8 procenta, uvedla agentura AP.

Volební shromáždění v Nevadě je po Ohiu, New Hampshire a Jižní Karolíně čtvrtým republikánským kláním od začátku souboje o stranickou nominaci. Prvním velkým střetem bude super úterý 1. března, kdy se volí ve vícero státech.

Republikánské hlasování v Nevadě je oficiálně volebním shromážděním. Zúčastnit se ho mohli jen republikáni, kteří se předem zaregistrovali. Hlasování začalo v rozmezí 02:00 až 04:00 SEČ v závislosti na jednotlivých okrscích a muselo skončit nejpozději do 06:00 SEČ.

Voliči v jednotlivém okrsku nejdříve vybírali předsedu a tajemníka shromáždění, následně krátce představili jednotlivé kandidáty a teprve poté se uskutečnilo samotné hlasování. Podle magazínu Newsweek běžně trvá celý proces zhruba hodinu.

Chaos a zmatky

Lidé na Twitteru ale o hladkém hlasování nehovořili, naopak se zmiňovali o zmatcích. Mnozí například ohlásili nedostatek hlasovacích lístků, špatně vedené seznamy či nedbalé nebo vůbec žádné kontroly totožnosti, někteří se zmiňovali i o vícenásobném hlasování.

Jeremy Hughes, který v Nevadě vede Rubiovu kampaň, se kvůli nesrovnalostem obrátil na nevadské vedení Republikánské strany. Snažit se zaznamenat všechny nepravosti, které se tady dějí, je jako snažit se utěsnit všechny díry na Titaniku,“ řekl Hughes televizi CNN. „Opravíte jednu a další se hned objeví,“ dodal.

Stranický výbor ale závažnost výtek mírnil, ohlášené případy dvojího hlasování prý ale bere vážně a lístky přislíbil prověřit a přepočítat. Portál Theatlantic.com poznamenal, že komplikace nejsou při volebních shromážděních výjimečné, neboť o organizaci se starají převážně dobrovolníci. Navíc se očekávala velká účast a mnoho lidí se takovéhoto hlasování zúčastnilo vůbec poprvé.

V zemi s necelými třemi miliony obyvatel je podle lednové statistiky nevadských úřadů registrováno jako republikánů přes 490 000 lidí, očekávalo se, že hlasování se zúčastní asi 60 000 z nich. Před čtyřmi lety svůj hlas na volebním shromáždění odevzdalo necelých 33 000 lidí.

Trump vede i v jiných státech

Trump má prozatím jistých 61 delegátů, zatímco Cruz 11 a Rubio deset. Nutných k nominaci jich je v republikánském táboře 1237. Nominaci straničtí delegáti oficiálně potvrzují na celonárodním sjezdu strany, po němž už začíná ostrý předvolební boj o prezidentský úřad.

V Nevadě se již v sobotu uskutečnilo klání demokratů, ve kterém si upevnila svou pozici Hillary Clintonová. Ta porazila svého soka Bernieho Sanderse.

sairait ( 24. února 2016 12:56 )

ale nemá rád mohamedány který nás přišly zachránit abysme nevymíraly

mrdlafka ( 24. února 2016 12:54 )

jako tvoje tlustá manželka?

jarda304 ( 24. února 2016 10:20 )

dnes soudruzi po celém světě zesměšňují Trumpa podobně jako kdysi o Reaganovi vykládali, že je to jen bývalý špatný herec. Takže Trump je asi opravdu dobrým, tak jako byl Reagan. Doufejme, že soudruhům neomarxistům jak v USA tak v EU Trump prožene faldy, tak jako kdysi Reagan. je vidět, že Američané mají neomarxistických vrahů Obamy, Clintonové, balkánské řeznice Madly a spol. plné zuby, to je nadějné.

jana999 ( 24. února 2016 07:57 )

doufejme, že vyhraje je to naděje i pro Evropu

Zobrazit celou diskusi