Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podle papeže Trump není křesťan. „Vatikán je trofejí ISIS,“ opáčil miliardář

Autor: ČTK, tmp - 
18. února 2016
19:13

Donald Trump není podle papeže Františka křesťan, když chce stavět ploty proti imigrantům. Papež to podle agentury Reuters řekl novinářům dnes cestou z Mexika, kde symbolicky na hranicích s USA vyzval svět, aby se snažil pochopit migranty. Trump na nejnovější Františkova slova reagoval prohlášením, že papež by se ještě modlil za to, aby byl Trump prezidentem USA, pokud by byl Vatikán napaden teroristickou organizací Islámský stát.

Člověk, který pomýšlí jen na stavění zdí, ať už kdekoli, a ne na stavění mostů, není křesťan,“ řekl papež v odpovědi na otázku týkající se Trumpových názorů na migranty. Americký miliardář, který se snaží získat republikánskou nominaci pro letošní prezidentské volby, prosazuje vyhoštění všech asi 11 milionů ilegálních imigrantů z USA a vystavění plotu na hranicích s Mexikem.

„Žádný vůdce a už vůbec ne ten náboženský by neměl mít právo zpochybňovat víru jiné osoby,“ řekl v reakci na papežův výrok Trump a pak použil ještě silnější kalibr. „Pokud by byl Vatikán napaden Islámským státem, a všichni vědí, že (Vatikán) je jeho konečnou trofejí, mohu vám zaručit, že papež by si nejen přál, ale i by se modlil za to, aby se Donald Trump stal prezidentem,“ prohlásil v Severní Karolíně potenciální kandidát v prezidentských volbách.

Na otázku, zda by američtí katolíci měli volit za prezidenta někoho s názory, jako má Trump, František uvedl, že se do toho plést nebude. „Říkám jen, že tento člověk není křesťan, když řekl takové věci,“ uvedl papež.

František ve středu v mexickém hraničním městě Ciudad Juárez přímo nevyzval Spojené státy k tomu, aby otevřely hranice. Obrátil se pouze na věřící s tím, aby „otevřeli svá srdce“ a aby si uvědomili, že tisíce obyvatel střední a jižní Ameriky, kteří utíkají před násilím páchaným gangy či organizovaným zločinem v jejich zemích, jsou oběťmi té nejhorší formy vykořisťování.

Problém migrace je jedním z klíčových témat prezidentské kampaně v USA i Františkova pontifikátu.

andorea ( 18. února 2016 20:27 )

Jsem na vážkách, Kačer na mne moc inteligentně nepůsobí (ač mu občas dám zapravdu) a bude dobrou výkonnou loutkou. Franckovi jsem ze začátku fandila, ale postupem času mne velmi zklamal.

jana999 ( 18. února 2016 19:50 )

kdyby vyhrál volby trump, byla by to pro EU naděje, že se zachrání od islamizace

Zobrazit celou diskusi