Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Prezidenta JAR poslanci nechtěli nechat promluvit, protestovalo se i v ulicích

Autor: ČTK, tmp - 
11. února 2016
22:28

Bouřlivé protesty provázely dnešní výroční projev prezidenta Jihoafrické republiky Jacoba Zumy v parlamentu o stavu země. Demonstrovalo se nejen v ulicích, ale i v zasedacím sále zákonodárného sboru, kde kvůli projevům nevole opozičních poslanců mohla hlava státu večer promluvit až s hodinovým zpožděním.

Zákonodárci z krajně levicové strany Bojovníci za ekonomickou svobodu (EEF) nejprve zdržovali zahájení Zumova projevu nejrůznějšími dotazy. Když ho po varováních předsedkyně parlamentu konečně pustili ke slovu, začali prezidenta hned vzápětí přerušovat různým skandováním a výkřiky. Zuma dokonce na chvíli sál opustil.

Poslanci na něj například pokřikovali, proč v prosinci z vlády vyhodil ministra financí Nhlanhlu Neneho. Tento krok vyvolal obavy investorů a ještě více oslabil jihoafrickou měnu - rand. Prezident ale na pokřikování nijak nereagoval.

Hned v úvodu svého proslovu konstatoval, že ekonomika země se stále ještě nevzpamatovala z globální recese z let 2008 a 2009. Postěžoval si, že ekonomický růst JAR zbrzdil pokles cen surovin a výpadky elektrické energie. Pro letošek předpověděl vzestup výkonu hospodářství o jedno procento.

Dům si prý postavil za státní peníze

Zuma je kvůli své nepříliš šťastné ekonomické politice důrazně kritizován. Od jeho nástupu do úřadu v roce 2009 státní dluh prudce vyskočil, hodnota randu neustále klesá a nezaměstnanost se podle oficiálních údajů pohybuje kolem 25 procent.

Prezident je ale pod tlakem i kvůli různým korupčním aférám. Počátkem týdne se například nejvyšší soud zabýval případem, v němž je Zuma obviněn z porušení ústavy v souvislosti se skandálem financování stavby soukromého domu ze státních prostředků.

Ještě před zahájením Zumova projevu, zasahovala policie v ulicích Kapského města, mimo jiné i ochromujícími granáty proti desítkám stoupenců opozičního EEF a vládního Afrického národního kongresu, kteří se do sebe pustili. Další policisté zastavili protestní pochod, jehož účastníci zamýšleli dát najevo nespokojenost s řadou problémů před sídlem parlamentu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi