Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jste ženy a nevolíte Hillary? Skončíte v pekle, varuje Madeleine Albright

Autor: ČTK, mb - 
8. února 2016
13:23

Bývalá ministryně zahraničí Madeleine Albright (78) šokovala. V sobotu totiž prohlásila, že ženám, které nepodporují Hillary Clinton (68) v boji o post prezidenta USA, je „v pekle vyhrazeno zvláštní místo“. Hillary Clinton byla původně favoritem demokratických kandidátů, ale v poslední době je zastíněna Bernie Sandersem (74), který boduje především u mladších voličů.

„Je nejlepší! Mladé ženy musí podporovat Hillary Clinton. Hillary Clinton tady bude vždy pro vás. A pamatujte, v pekle je vyhrazeno speciální místo pro ženy, které si navzájem nepomáhají,“ prohlásila Madeleine Albright v sobotu na setkání v New Hampshire. Srocený dav fanoušků Hillary Clinton následně vypukl v extatický vřískot.

Tím ale glorifikace Hillary Clinton ze strany Madeleine Albright neskončila. „Ty míříš nejen do Bílého domu, ale i tam nahoru,“ řekla Albright a ukázala prstem směrem k nebi.

Video Kdo nevolí Hillary, skončí v pekle, říká Albright. - Reuters
Video se připravuje ...

Fenomén Sanders

Bývalá ministryně zahraničí se takto nekonvenčně snažila podpořit Hillary Clinton, protože poslední průzkumy ukazují, že Clinton u mladých demokratických voličů naprosto propadá. Její sok Bernie Sanders má v New Hampshire podporu 76 procent demokratických voličů ve věku pod 30 let. V nominačním souboji v Iowě sice Clinton Sanderse porazila, ale bylo to Pyrrhovo vítězství. Clinton získala podporu 49,8 procent demokratických voličů, Sanders 49,6 procent.

Analytici zmiňují několik příčin pro relativně slabý výkon Clinton – voliči se negativně stavějí k „politickým dynastiím“ rodiny Bushových či Clintonových a dle kritiků na rozdíl od Sanderse Hillary Clinton často mění názor v klíčových otázkách.

Samotná rodačka z Prahy Madeleine Albright kontroverzní hlášku o pekle ráda používá. Albright, která se narodila jako Marie Korbelová, už během své politické kariéry vzbudila nevoli některými svými postoji. Její podpora bombardování Srbska Severoatlantickou aliancí byla vnímána Srby jako zrada, otec Madeleine pracoval totiž jako československý diplomat v Bělehradě.

Albright navštívila v roce 2012 Prahu a při autogramiádě její knihy Pražská zima došlo k incidentu s aktivisty sdružení Přátelé Srbů v Kosovu. Čeští aktivisté chtěli po Albright autogram na plakátě, jenž připomínal vyhnání Srbů z Chorvatska. Albright nejdříve v klidu odmítla, ale následně vybouchla: „Zmizte, vypadněte!“ křičela na aktivisty.

List New York Times také upozornil, že Albright vydělala značnou částku peněz při privatizaci kosovských telekomunikací. Údajně kontrolovala společnosti, které se podílely na obchodech v řádech stovek milionů dolarů.

joudajoudovy ( 9. února 2016 10:24 )

a ze si starena nestezovala na pomery, kdyz si pasinkova na hradcanech za nase dane?

rumungro ( 9. února 2016 02:00 )

Vymlátit do posledního kolena ty,kteří to s námi myslí dobře.Referendum a kvalitní průzkum nám na podstatny otázky stačí. Jenže,jsou tady ty shora uvedený.

japome ( 8. února 2016 19:24 )

Boží mlýny na Vás madam

stooslu ( 8. února 2016 18:18 )

ať už zaleze, stará zlá ženská, vyždímala co mohla, ale do toho pekla, o kterém mluví, si nic nevezme. Srbské ženy, které tak adoruje, na ni čekají!!!

defakto ( 8. února 2016 17:54 )

... madam Albright , nebo Mařeno Korbelová , na vás se už taky vaří voda , tak jako na každou svini . ... vaše podpora Hillary v předvolební kampani je kontraproduktivní , vyhrožovat někomu že se dostane do pekla, když nebude volit podle vás , může jen taková stará čarodejnice jakou jste Vy ! 

Zobrazit celou diskusi