Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Další kiks Hillary Clinton. Nukleární program KLDR v soukromém mailu

Autor: mb - 
2. září 2015
12:40

Americké ministerstvo zahraničních věcí zveřejnilo další e-maily Hillary Clinton (67) z doby, kdy sloužila jako ministryně zahraničních věcí. Z nich vyplývá, že přísně tajná data o severokorejském jaderném programu Hillary Clinton s klidem svěřila nezabezpečenému e-mailu.

Americké satelity monitorovaly KLDR a zachycovaly data o nukleárním programu severokorejského režimu. Ačkoliv se jednalo o přísně tajné informace, Hillary, místo aby použila vládní e-mail, bez zaváhání použila nezabezpečenou soukromou schránku. Tím podle expertů mohla Clinton ohrozit bezpečnost státu.

Muži-burani a falešní Britové

E-maily prozradily i další zákulisní informace. Tak například Philippe Reines (45), bývalý poradce Hillary, jí napsal: „Jsem rád, že ses konečně zbavila těch buranů, kteří obraceli oči v sloup, kdykoliv jsme řešili problematiku žen. Vůbec to nechápou.  Hillary Clinton se profiluje jako zastánkyně práv žen a rovnosti mezi pohlavími.

Další poradce Sidney Blumenthal (66) si také nebral servítky, a to ani když mluvil o zahraničních politicích. „Co se týče ekonomických otázek, Británie není žádným partnerem a mostem do Evropy,“ napsal Blumenthal Hillary.

Podle Blumenthala má navíc šéf britských Liberální demokratů Nick Clegg (48) v sobě „vrozenou aroganci, ale je méně namyšlený než Cameron“ (britský premiér, pozn. red.). Blumenthal také Hillary varoval před tehdejším britským ministrem zahraničí, Williamem Haguem (54): „Je silně protievropský a neřekne ti pravdu, není upřímný.“

Clinton a Rotschildové

Z e-mailů je též patrné, že Hillary udržuje důvěrný kontakt s pohádkově bohatou rodinou Rotschildů. „Lynn, snažila jsem se tě kontaktovat… Jen ti chci říct, že jsem požádala Tonyho Blaira (britský expremiér), aby odjel na Blízký východ a pokračoval ve vyjednáváních,“ informovala o svých krocích tehdejší ministryně zahraničí Hillary Clinton americkou podnikatelku Lynn Forester de Rothschild.

Kompromitující e-maily?

Přestože Hillary Clinton původně nechtěla e-maily zveřejnit a rázně odmítla fakt, že by používáním soukromého účtu ohrozila státní bezpečnost, toto zveřejnění její kandidaturu na post prezidenta USA zřejmě zásadně neohrozí.

Některé emaily totiž zůstaly tajné. Např. o schůzce Hillary Clinton s tehdejším starostou New Yorku Michaelem Bloombergem (73) se veřejnost nedozví vůbec nic. Další stovky emailů byly také editovány.

Tisíce emailů si může kdokoliv projít na stránce ministerstva zahraničí USA

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi