Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Tajné cvičení NATO? Má prý simulovat hybridní válku s Ruskem

Autor: mb - 
2. února 2016
12:30

V únoru proběhne cvičení NATO, které má simulovat hybridní válku včetně přítomnosti „zelených mužíčků“. I když Aliance Rusko nejmenuje, dle expertů je cvičení zjevně namířeno proti největší zemi světa. Ze „zelených mužíčků“ na Krymu se totiž později vyklubali ruští vojáci. Zprávu přinesl německý deník Die Welt.

Německé noviny informují, že „tajného“ cvičení NATO se 11. února zúčastní všech 28 ministrů obrany Aliance. Cílem simulace útoku je mimo jiné, „aby si země NATO uvědomily potencionální hrozby“. Podrobnosti o připravovaném cvičení prozradil médiím diplomatický zdroj: „Ministři se budou muset rozhodnout v časové tísni, jak bude NATO v určitých situacích postupovat, včetně toho, jak budou např. rozmístěny jednotky.“

NATO přípravu „tajného“ cvičení odmítá: „Toto neformální setkání je standardní postup v Alianci,“ řekl mluvčí NATO německým médiím.Západ v roce 2014 kritizoval Moskvu za tzv. zelené mužíčky na Krymu. Jednalo se o vojáky v neoznačených uniformách, Rusko nejdříve odmítalo, že by šlo o ruské jednotky, později přítomnost své armády na Krymu přiznalo. Kyjev a Západ proto mluví o anexi, Moskva naopak kontruje tím, že jednotky jen chránily místní obyvatelstvo před ukrajinskými nacionalisty. Obyvatelé Krymu následně v referendu drtivou většinou hlasovali pro připojení k Rusku.

Napětí mezi NATO a Ruskem v poslední době vzrůstá. Turecko, členský stát NATO, v listopadu sestřelilo ruský vojenský letoun Su-24, což mělo za následek smrt dvou ruských vojáků (jeden zemřel při pádu letadla, druhý při záchranné akci). Ankara argumentovala tím, že ruský letoun údajně narušil turecký vzdušný prostor. Ze stejného činu Ankara obvinila Moskvu i minulý pátek, turecké ministerstvo zahraničí si kvůli tomu předvolalo ruského velvyslance.

Rusko tvrzení Ankary odmítlo a označilo za „propagandu bez důkazů“. Ruský list Kommersant následně napsal, že „nový incident v tureckém vzdušném prostoru na pozadí války nervů zvyšuje riziko přímé konfrontace mezi Moskvou a Ankarou a hrozí regionu konfliktem s nepředvídatelnými následky.“

tgbg ( 2. února 2016 19:14 )

Dnes a denně celému světu tahle fašistická, zkur.vená země RUSKO dokazuje, kdo chce válčit , zabíjet a ničit....jsou to jen obyčejní zloději a vrazi a téhle pakáži lezou do pérdele naši politici....Zeman by měk být vyhoštěn, za ty jeho svi.ňárny, které tady dělá, chcípák jeden a leze rusákům do análu.

zadnice ( 2. února 2016 13:33 )

NATO je vysloveně útočný pakt a v čele s "vládnoucími USA" nepřestávají provokovat dokud se něco obrovského nestane!!!

steelheart ( 2. února 2016 12:59 )

hnus, co si to ty USA dovolujou! provokace jak vyšitá od zmetků!

mourovata.kocka ( 2. února 2016 12:58 )

V Evropě milionová invaze, ale pitomci se budou dál a dál soutřeďovat jen na Rusko a provokovat.

Zobrazit celou diskusi