Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

NATO vyšle tým do Iráku. Aliance se rozroste, vstupuje do ní Černá Hora

Autor: ČTK, sou - 
19. května 2016
20:14

Severoatlantická aliance pošle co nejdříve do Iráku tým, který přímo na místě zhodnotí možnosti přesunu a rozšíření výcvikové mise NATO přímo na irácké území. Aliance tímto způsobem reaguje na nedávnou žádost iráckého premiéra Hajdara Abádího. Zároveň premiér Černé Hory Milo Djukanović a ministři zahraničí zemí NATO podepsali v Bruselu protokol o přistoupení země k alianci. Nyní začíná ratifikační proces ve státech aliance, na jehož konci by se Černá Hora měla stát 29. členem aliance.

Pomoc zemím blízkovýchodního regionu, jako je Irák, které se potýkají s teroristickou organizací Islámský stát (IS), je jednou z probíraných cest. NATO jako organizace také přispívá k činnosti široké mezinárodní koalice, která proti IS bojuje - například poskytováním zpravodajských informací a dat z radarových letadel AWACS nad tureckým územím a v mezinárodním vzdušném prostoru

Irácké bezpečnostní síly zatím NATO školí a trénuje v Jordánsku, například Slovensko pomáhá zlepšovat práci iráckých pyrotechniků. Vzdělávají se také vojenští lékaři či odborníci na vojenské i civilní plánování. „Do konce roku výcvik dokončí několik stovek iráckých důstojníků,“ řekl Stoltenberg. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek dnes připomněl, že Češi budou školit irácký personál pro bitevníky L-159.

Podpora legální libyjské vlády tak, aby byla schopna zajistit bezpečnost v zemi, byla dnes druhou oblastí, které se ministři věnovali. Aliance jednoznačně vylučuje bojovou misi v oblasti. Ve Vídni se před několika dny významné státy dohodly na výjimce ze zbrojního embarga tak, aby bylo možné vyzbrojit libyjské vládní jednotky pro boj s radikálními skupinami včetně IS.

NATO výrazně transformuje protiteroristickou námořní operaci

Třetí cestou ke zvýšení bezpečnosti na jihu a jihovýchodě, o které dnes ministři zahraničí hovořili, je posilování ve Středozemním moři. Americký ministr John Kerry oznámil, že USA vyšlou jednu svou loď do akce NATO v Egejském moři, kde aliance pomáhá EU zvládat migrační krizi.

NATO také výrazně transformuje svou už roky existující protiteroristickou námořní operaci ve Středozemním moři tak, aby její lodě mohly brzy podporovat - především opět zpravodajsky - námořní operaci EU známou jako Sophia. Tou se Unie snaží čelit pašerákům, kteří převážejí migranty od severoafrických břehů především do Itálie. Poté, co březnová dohoda Unie a Turecka výrazně snížila počty migrantů v Egejském moři, stává se právě oblast u italských břehů opět místem, kde je třeba výrazná reakce.

NATO pomáhá s výcvikem také v dalších zemích v oblasti. Například v Tunisku cvičí příslušníky speciálních sil a zpravodajské důstojníky.

Černá Hora podepsala přistoupení do aliance

Dalším bodem pak bylo podpis přistoupení Černé Hory k alianci.  „Je to významný den pro Černou Horu i pro alianci,“ prohlásil po podpisu generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Ratifikační proces je podle něj zcela v rukou členských zemí, připomněl ale, že při posledním rozšiřování trvala ratifikace přibližně rok. 

Stoltenberg zdůraznil, že Černá Hora už přispívá k operacím NATO i EU a také se výrazně reformuje. Členství v alianci jí umožní vytvářet alianční politiku, přinese stabilitu a prosperitu na Balkán.  Premiér Djukanović řekl, že si je vědom, že dnešek je pro jeho zemi začátkem cesty a bude potřeba dál tvrdě pracovat na reformách v oblastech, jako je vláda práva či boj s korupcí a organizovaným zločinem.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nečeká, že by měl být v ČR ratifikační proces složitý. „Myslím, že to je úspěch Černé Hory, ukázka toho, že dokázala poměrně soustavně o členství usilovat,“ řekl novinářům. Ocenil také, že politické reprezentaci se v Černé Hoře podařilo udržet poměrně vysokou podporu pro vstup do NATO.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle agentury TASS na podpis protokolu reagovala prohlášením, že „další pokus NATO změnit vojensko-politickou situaci v Evropě... se nevyhnutelně dotýká zájmů Ruska a nutí nás k odpovídající reakci“. O jakou reakci by mělo jít, ale neupřesnila.

Rusko bude muset s Černou Horou změnit své vztahy 

Podle prominentního ruského zákonodárce Sergeje Železňaka bude Rusko po vstupu Černé Hory do aliance muset změnit své vztahy s touto historicky blízkou zemí. „Jestliže v ní bude umístěna vojenská infrastruktura NATO, budeme nuceni odpovědět omezením svých ekonomických vztahů i kontaktů v jiných oblastech,“ řekl podle agentury AP.

Další ruští činitelé již dříve upozornili, že Moskva by mohla zakázat dovoz některého zboží z Černé Hory a zavést i jiné obchodní sankce. Představitelé NATO ale námitky Ruska odmítají. Zdůrazňují, že podobné rozhodnutí je jen věcí té země, která chce do „otevřených dveří“ aliance vstoupit. Zájem o členství mají i Gruzie, Makedonie a Bosna a Hercegovina.

Přistoupení Černé Hory k NATO bude prvním rozšířením Severoatlantické aliance od roku 2009, kdy do organizace vstoupily Albánie a Chorvatsko.

 

 

 

 

sendrasak ( 19. května 2016 21:57 )

To je dobře, rusáci ať si přehodnotí, co chtějí.

Zobrazit celou diskusi