Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Válka kvůli smetí? Vesmírný odpad může způsobit konflikt, varuje vědec

Autor: mb - 
26. ledna 2016
06:10

Vesmírné smetí, které krouží kolem naší planety, může způsobit ozbrojený konflikt mezi supervelmocemi. Srážka kosmického haraburdí se satelitem jednoho státu by mohla být omylem považována za útok nepřítele a spustit odvetnou reakci. K takovým závěrům dospěl ruský vědec Vitalij Aduškin v odborném časopise Acta Astronautica.

„Vlastník zasaženého a zničeného satelitu by jen stěží dokázal rychle určit, co způsobilo incident. To by mohlo vyprovokovat politický, nebo dokonce ozbrojený konflikt mezi státy, které se angažují ve vesmíru,“ píše Vitalij Aduškin z Ruské akademie věd.

Nejedná se přitom jen o pouhou úvahu, už v roce 2013 byl poškozen ruský satelit, když byl zasažen úlomkem starého satelitu, který z provozu odstranila Čína již v roce 2007. Tehdy byl satelit roztříštěn na tři tisíce kousků.

Rusové i Američané sice na oběžné dráze monitorují všechno vesmírné smetí větší než 5 cm, ale vědci odhadují, že různých menších úlomků, jež by mohly způsobit poškození satelitů, rotují kolem země statisíce.

Dokonce i Mezinárodní vesmírná stanice musela v roce 2014 učinit několik úhybných manévrů, aby se vyhnula srážce s haraburdím. Data za rok 2015 ještě nejsou k dispozici.

Vitalij Aduškin proto vyzývá k „vesmírnému úklidu“ oběžné dráhy.

Problémy s vesmírným smetím předpověděl už v roce 1978 vědec NASA Donald J. Kessler. Ten přišel s prognózou, že množství úlomků z družic, satelitů a dalších vesmírných těles vypuštěných lidmi na oběžnou dráhu Země bude tolik, že případná srážka dvou předmětů může způsobit dominový efekt.

Vědci si zatím marně lámou hlavu s tím, jak vyčistit oběžnou dráhu. Mezi nejpopulárnější návrhy patří jednoduše sběr vesmírného odpadu, jeho vytlačení mimo oběžnou dráhu Země nebo spálení nepotřebných úlomků v atmosféře.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi