Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svět loni zažil nejteplejší rok. Měření Klementina potvrdila i americká NASA

Autor: val, ČTK - 
20. ledna 2016
17:45

Loňský rok byl globálně nejteplejší za celou dobu měření. Ve středu o tom informoval americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA) a Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Průměrná teplota na planetě byla 0,9 stupně Celsia nad průměrem 20. století. Čeští meteorologové už dříve oznámili, že loni bylo nejtepleji i v tuzemsku. 

Podle agentury Reuters zveřejněné informace přispějí k tlaku na omezení emisí skleníkových plynů, které je podle vědců nutné k zastavení globálního oteplování a narušení globálního klimatu.

Data obou amerických úřadů ukazují, že průměrné teploty napříč světovými oceány a pevninou byla o 0,9 stupně Celsia vyšší, než byl průměr minulého století. Předchozí rekord přitom držel rok 2014, který byl loni překonán o dalších 0,16 stupně Celsia.

Vlna veder zasáhla Indii, teploty se místy vyšplhaly až k 50 °C. Vlna veder zasáhla Indii, teploty se místy vyšplhaly až k 50 °C. | Reuters

V tomto století byl globální teplotní rekord překonán už počtvrté. „Rok 2015 byl pozoruhodný dokonce i v kontextu širšího, dlouhodobého trendu oteplování,“ řekl Gavin Schmidt, ředitel Goddardova institutu pro vesmírná studia (GISS) při americkém Národním úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Nejtepleji bylo i v Česku

Prudký nárůst teplot v loňském roce částečně zapříčinil cyklický klimatický jev El Niňo, který v dvouletých až sedmiletých periodách otepluje povrch Tichého oceánu. Vědci se však domnívají, že hlavní příčinou oteplování je lidská činnost, zejména spalování fosilních paliv.

Loňská horka v České republice Loňská horka v České republice | David Malák

Středeční údaje podtrhují nutnost snižování emisí skleníkových plynů, jestliže svět hodlá dostát svému závazku udržet nárůst průměrné globální teploty do dvou stupňů Celsia v porovnání s úrovní před druhou průmyslovou revolucí, jak se více než 190 zemí dohodlo na prosincovém klimatickém summitu v Paříži. Právě loňský prosinec byl přitom vůbec nejteplejší zaznamenaný měsíc v dějinách soustavného měření.

I pražské Klementinum, nejstarší česká stanice, kde se měří teplota od roku 1775, vyhlásilo nedávno rok 2015 nejteplejším rokem v historii. Uplynulý rok tam naměřili průměrnou teplotu 12,5 stupně Celsia, což je o 2,9 stupně více než dlouhodobý průměr z let 1775 až 2014.

Připomeňte si, jaká vedra panovala v loňském roce:

andorea ( 20. ledna 2016 22:36 )

Tak nám laikům to po těch nonstop tropech v Česku bylo jasné i bez potvrzení NASA.

Zobrazit celou diskusi