Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Džihádista popravil vlastní matku: Chtěla, aby syn opustil řady Islámského státu

Autor: ČTK, mb - 
8. ledna 2016
12:23

Člen radikální organizace Islámský stát (IS) v syrském městě Rakka zabil na veřejném místě svou matku, která se ho snažila přesvědčit, aby z IS vystoupil. Oznámila to v pátek organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která získává zprávy s pomocí místních informátorů. Její tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Podle páteční zprávy žena z Rakky, kde má IS hlavní sídlo, řekla synovi, že západní koalice IS porazí a že by měl z této organizace odejít. Syn Alí Sakr (20) informoval ostatní členy a žena byla uvězněna. Svědci sdělili, že ve středu matku před poštou, kde pracovala, zabil její vlastní syn.

SOHR v prosinci uvedla, že IS za 18 měsíců od vyhlášení chalífátu tímto způsobem zavraždil na 2000 syrských civilistů. Většinou je obvinil z odpadlictví, ale také například z homosexuality.

V okolí Rakky se intenzivně bojuje. Při čtvrtečních koaličních náletech tam přišlo podle SOHR o život 11 civilistů, mezi nimiž bylo osm dětí a tři ženy. IS bojuje proti koalici syrských demokratických sil, tedy skupin, jež nesdílejí ideologii IS.

Patří k nim hlavně oddíly Kurdů a arabští bojovníci. IS se je nyní snaží vytlačit z lokality Ajn Ísá ležící asi 50 kilometrů severně od Rakky.

V prosinci koalice zvítězila nad IS v boji o přehradu na Eufratu a o městečko ležící na toku řeky. IS má ale stále pod kontrolou velké území na západním břehu Eufratu od Rakky po Džarábulus ležící na turecké hranici.

sores ( 8. ledna 2016 14:02 )

Vůbec mě to nepřekvapuje, jsou to polozvířata bez kultury vyučené jen vraždit, dokonce i vlastní rodiče. Evropa ještě uvidí co nám ti divoši ještě ukáží. Jejich ženský rodí každý rok jako samice v kotci, hnus!

johanvonbahnhof ( 8. ledna 2016 13:49 )

Čím víc těchhle psychopatických kozlích mutantů s tou jejich odpornou vírou tam díky ruskému nebo i jinému bombardování poj.de tím lépe pro svět! Nejlépe to jejich Rakká obklíčit, hezky utěsnit a vzít to tam z gruntu kobercovým bombardováním, jako za WW2...

Zobrazit celou diskusi