Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

V Polsku se vzbouřil rozhlas. Na protest proti vládě zní každou hodinu hymna

Autor: simao, ČTK - 
1. ledna 2016
16:20

Polská vláda čelí další porci kritiky, tentokrát za kontroverzní novelu mediálního zákona. Chce prý kontrolovat média. Novela totiž umožňuje vládě mimo jiné vybírat šéfy televize či rozhlasu. Právě Polský rozhlas se tak 1. ledna odhodlal k výraznému protestu. Každou hodinu hraje svým posluchačům hymnu - na střídačku polskou a hymnu EU.

Schválení sporné novely mediálního zákona polským Sejmem i Senátem znepokojilo polskou opozici, Evropskou komisi a svůj odpor se rozhodl dát najevo i Polský rozhlas. Každou hodinu pouští během vysílání 1. ledna 2016 svým posluchačům hymnu.

I v Polském rozhlase totiž panují obavy z toho, že má polská vláda mít možnost dosazovat své lidi do vedení veřejnoprávních médií.

„Je to náš symbolický protest, kterým vyjadřujeme vážné obavy před ztrátou nezávislosti. Potrvá co nejdéle, pravděpodobně až do příchodu nových kádrů vládnoucího Práva a spravedlnosti (PiS),“ vysvětluje ředitel prvního programu polského rádia Kamil Dabrowa.

Opozice tvrdí, že se jednobarevný vládní kabinet PiS snaží získat co nejvíce moci třeba skrze dosazování nových ústavních soudců či právě veřejnoprávní média. „To není mediální zákon, to je kádrový zákon,“ míní Urszula Augustynová, zástupkyně nejsilnější opoziční strany Občanská platforma.  

Vládní stoupenci se naopak brání, že po osmi letech liberálních vlád jsou současná polská média protivládní, či dokonce protipolská“. A chtějí prý "vrátit veřejnoprávní média Polákům".

Polský rozhlas s tím nesouhlasí, a tak se rozhodl hrát během svého vysílání hymnu Polské republiky Mazurek Dabrowskiego, která začíná popěvkem „Ještě Polsko nezhynulo“. Polský Sejm ji za hymnu schválil v únoru 1927, původně si ji prozpěvovaly polské legie, snící v 18. století o nezávislosti Polska.

Vedle toho se v Polském rozhlase „na jedničce“ hraje na střídačku ještě Óda na radost, hymna EU i Rady Evropy, založená na závěrečné větě Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena. Proti novele polského mediálního zákona se ostatně ozvala i Evropská vysílací unie (do které patří i Český rozhlas a Česká televize). Označila novelu za něco, co nemá v zemích EU obdobu.

Netradiční protest v polském rádiu navázal v Polsku na neklidný prosinec 2015, který provázely demonstrace proti jednobarevnému vládnímu kabinetu strany PiS, kterou vede expremiér Jaroslaw Kaczynski, zatímco premiérkou se stala Beata Szydlová. Padají obavy z narušení demokracie v Polsku.

Protest rádia přišel shodou okolností poté, co polský prezident Andrzej Duda (který vzešel právě z nynější vládní strany PiS) v novoročním projevu apeloval na národní jednotu a nepřímo obhajoval počínání nových konzervativních vládců země, kteří se však podle kritiků snaží ovládnout všechny klíčové pozice. „Nejvyšší moc v našem státu patří lidu,“ tvrdil Duda.

rumungro ( 2. ledna 2016 15:07 )

Jak můžou veřejnoprávní média upředňostňovat politické názory cizí vlády?Místo objektivity-kolaborace.

ivoadler ( 2. ledna 2016 11:12 )

Polsko se vydává maďarskou cestou. Ještě se ukáže, jestli je to cesta správná. Já bych skoro řek, že jo.

bara ( 2. ledna 2016 10:36 )

asi by měly být média nezávislá, a více, nejen u nás, objektivní. A pravdu "dící" )

bara ( 2. ledna 2016 10:34 )

všem nám přeji lepší rok 2016, přeji nám, aby se konečně naše vláda vzpamatovala a neřídila se jen těmi šílenými nařízeními EU, ani netleskala kancléřce Merkelové, která např. ve svém novoročním projevu (možná jste ho četli), mluvila o tom, ať si Němci nemyslí, že by Německo mělo patřit jen Němcům - německému lidu!! Neuvěřitelné, že něco tak stupidního může pronést německý občan svým lidem. keep.smiling /musela jsem změnit nick, pod původ. mně to nepřijalo/

keep.smiling ( 2. ledna 2016 10:28 )

i vám, "moiaza" a "balika", přeji šťastný rok 2016

Zobrazit celou diskusi