Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Studenti chtěli k ISIS. Rusko je místo toho poslalo na 5 let za mříže

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
26. prosince 2015
08:12

K pětiletému vězení odsoudil dva studenty soud v čečenské metropoli Grozném za to, že se chtěli v Sýrii připojit k bojovníkům Islámského státu (IS). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na sdělení čečenské prokuratury.

Odsouzenými jsou podle prokuratury 19letý Šamil Bachajev a 21letý Iles Tutajev. Soud je shledal vinnými z toho, že měli v úmyslu "připojit se k ilegální ozbrojené skupině na území cizího státu", sdělila na Twitteru prokuratura neklidné Čečenské republiky, ležící na jihu Ruska.

Podle vyšetřovatelů oba studenti od ledna udržovali přes internet kontakt s jedním verbířem extremistů v Sýrii. V červenci se pak rozhodli jet do Moskvy, aby získali falešné pasy a poté odletěli do Turecka, z něhož se následně chtěli dostat do Sýrie. Policie je zadržela krátce po odjezdu z Grozného.

Počátkem prosince bylo šest mužů, většinou studenti, odsouzeno v Rostově na Donu k trestům odnětí svobody v délce pěti až sedmi let kvůli získávání lidí do řad bojovníků IS.

Podle informací ruských výzvědných služeb na straně Islámského státu nyní bojuje v Sýrii a Iráku kolem 2000 občanů Ruska.

mikade ( 27. prosince 2015 07:36 )

 Rusové "ZMĚKLI".. Normálně to mělo být jak za války...bez soudu a na místě

ellenic ( 26. prosince 2015 14:12 )

A co chlapci čekali za ten debilní nápad , že je pošlou na dovolenou na Kanárské ostrovy. Měli víc přemýšlet a pomáhat potřebným , určitě by se u nich nějací našli.

gabreta ( 26. prosince 2015 11:40 )

U nás je snad taky trestný, sloužit v cizí armádě ne? Ty ses jako vůl narodil a taky tak chcípneš!!

arne127 ( 26. prosince 2015 10:58 )

Jak může Sobotka vědět že nám nehrozí od muslimů žádné atentáty oni mu to asi řekli zřejmě je s teroristama ve styku slaboch

tgbg ( 26. prosince 2015 09:07 )

 Odmítli Rusům nucené nasazení v Rusy podporovaném a vyzbrojeném ISIS a šli za mříže.

Zobrazit celou diskusi