Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vzbouří se Španělé proti utahování opasků? Ve volbách řeší i uprchlíky

Autor: simao, ČTK - 
20. prosince 2015
14:10

Očekává se historický průlom. Do španělské vlády se mohou poprvé v novodobé historii prodrat nové strany. Ambice si dělá především Podemos, levicové hnutí s charismatickým lídrem Pablem Iglesiasem, „vlasatějším Tsiprasem“. Stejně jako řecký premiér, i on je proti úsporným opatřením – hlavnímu tématu španělských voleb. Vedle toho však nechybí ani debaty o uprchlících.

Španělé od nedělního rána rozhodují o budoucí vládě. Volební místnosti se otevřely v devět hodin, oprávněných voličů je v zemi 36,5 milionu. Situace v zemi je přitom nesnadná. Španělsko potrápily v posledním volebním období korupční skandály, ekonomická krize, více než dvacetiprocentní nezaměstnanost…

Pro Španělsko jde přitom o přelomové hlasování, protože do vlády mají poprvé v novodobé historii šanci vstoupit nové strany. Právě ty zřejmě budou pomyslným jazýčkem na vahách v jednáních o případné koalici.

Španělské volby: Zleva šéf lidovců a premiér Rajoy, socialista Pedro Sánchez, Alberto Rivera (Ciudadanos) a Pablo Iglesias (Podemos) Španělské volby: Zleva šéf lidovců a premiér Rajoy, socialista Pedro Sánchez, Alberto Rivera (Ciudadanos) a Pablo Iglesias (Podemos) | Reuters

Vládnoucí Lidová strana (Partido Popular, PP) premiéra Mariana Rajoye (60) doufá, že se v čele země udrží. Konzervativní, umírněný Rajoy, podle El Mundo inteligentní politik s rychlým úsudkem, ale bohužel těžkopádnějším konáním, v čele nahradil dlouholetého lídra Josého María Aznara. Mírným favoritem je, jenže…

Dravé mládí a sliby jako v Řecku

V úspěch doufá především Podemos (Můžeme). V jeho čele stojí nekonvenční dlouhovlasý Pablo Iglesias (37), který se snaží oslovit voliče podobně, jako se to povedlo Tsiprasovi a jeho krajně levicové Syrize v Řecku. Populisté z Podemos cílí na nespokojence s přísnou rozpočtovou politikou současné konzervativní vlády. Žádné utahování opasků! Již nyní je strana druhou největší ve Španělsku. 

Španělské volby 2015: Pablo Iglesias (Podemos) Španělské volby 2015: Pablo Iglesias (Podemos) | EPA

Své by ve volbách chtěli říct i levicoví socialisté (PSOE) Pedra Sáncheze (43), s nimiž se lidovci od konce diktatury v 70. letech střídali ve skládání jednobarevných vlád. Do parlamentu se ale podle předvolebních průzkumů může kromě Podemos dostat i další nové uskupení – liberální Ciudadanos (Občané), které vede charismatický třicátník Alberto Rivera (36).

To slibuje především konec přebujelé byrokracie. A razí heslo: „Nezáleží nám na tom, kde ses narodil, ani jakým jazykem mluvíš, ani co máš na sobě, záleží nám na Tobě.“ Aktivní je především v Katalánsku, odmítá ale katalánský nacionalismus.

Mladík natáhl premiérovi: Největší předvolební skandál

Ani lidovci, ani socialisté tentokrát patrně nezískají dost hlasů na to, aby mohli vládnout sami. Hlasy voličů se nebývalé roztříští, tipují experti. Jakým směrem nejvíce, to bude jasné až po konci hlasování. Volební místnosti se zavřou ve 20:00. Součástí předvolebních debat přitom byly i otázky uprchlíků, Sýrie či již zmiňovaného Katalánska. Pro referendum o nezávislosti Katalánska se však vyslovil pouze Iglesias (Podemos).

Madrid zatím není součástí mezinárodní koalice bojující proti ISIS v Sýrii, Španělsko je pak pro uprchlíky tranzitní zemí při jejich cestách z Afriky přes Středozemní moře. Rajoyův kabinet pod tlakem veřejného mínění slíbil, že přijme tolik uprchlíků, kolik bude třeba.

Sám Rajoy se však stal terčem útoků mladíka (17), který se k premiérovi proklestil davem lidí a během předvolebního mítinku v Pontevedře ho tvrdě udeřil do tváře.