Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Premiérka rezignovala za záhadných okolností. Lotyška mluvila o nové energii

Autor: ČTK, mb - 
7. prosince 2015
12:30

Lotyšská premiérka Laimdota Straujuma (64) v pondělí podala demisi a s ní odstoupil i celý lotyšský kabinet. Rozhodnutí sdělila novinářům po setkání s prezidentem Raimondsem Véjonisem (49), aniž uvedla podrobnosti o důvodech. Lotyšská středopravá koalice se ujala úřadu po loňských volbách, v nichž vyhrála díky protiruskému tónu.

Straujuma v prohlášení uvedla, že odevzdává příští vládě zemi v dobrém stavu. „Potřebuje ale nové myšlenky a novou energii, aby bylo možné na základě vykonané práce pokračovat v započatém díle,“ uvedla premiérka, která se ujala moci loni v lednu. Součástí vládní koalice byla středopravá strana Jednota, konzervativní Národní aliance a sdružení Zelených a Rolníků.

Podle rižských médií se o odstoupení vlády v kuloárech hovořilo už několik týdnů, s fungováním kabinetu údajně nebyl spokojen ani prezident Véjonis. Popularita vlády a její předsedkyně podle průzkumů klesla na minimum, s nevolí byl přijat i rozpočet na příští rok schválený minulý týden.

„Straujuma byla dobrou premiérkou, pokud šlo o vyvažování zájmů jednotlivých koaličních stran. Politického vedení země ale schopna nebyla,“ komentoval dnešní demisi lotyšský politolog Ivars Ijabs. I uvnitř koalice podle něj převažoval názor, že styl premiérky je příliš civilní a úřednický a Straujuma není schopna nabídnout národu politickou vizi.

Lotyšsko dlouhodobě sužují demografické problémy, které byly v poslední dekádě zesíleny masovým odlivem občanů v produktivním věku do bohatších států Evropské unie. Podle data Eurostatu v letech 2000–2010 odjelo ze země skoro 170 tisíc lidí. Rychlost migrace nabrala navíc po roce 2010 ještě na síle.

V Lotyšsku, které má pouhé dva miliony obyvatel, se tak masová emigrace negativně projevuje i na ekonomice země. Kromě toho Lotyšsko trápí etnické problémy. Ruská menšina dlouhodobě poukazuje na fakt, že je diskriminována a mnozí rusky mluvící obyvatelé Lotyšska mají status „neobčana“, jak je Riga nazývá. Tento postoj Lotyšska kritizovalo například i OSN, ale pobaltská země dodnes diskriminační zákony nezrušila.

bb88 ( 7. prosince 2015 13:13 )

Třeba odešli do Ruska. Nebudou v EU dělat chudáky a cvičené opice.

Zobrazit celou diskusi