Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kalifornský masakr vyšetřuje FBI jako terorismus. ISIS za tím prý není

Autor: ČTK, mts - 
4. prosince 2015
21:40

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) začal vyšetřovat středeční střelbu v kalifornském San Bernardinu jako teroristický čin. Útočící žena spolu se svým partnerem, které policie zastřelila, krátce před útokem vyjádřila sympatie k teroristické organizací Islámský stát (ISIS). Žádné důkazy o přímém napojení dvojice na islámské teroristy při prohlídce jejich domu však policie nezjistila, uvedl zástupce FBI.

„Na základě informací a fakt, která jsou nám známa, nyní vyšetřujeme tyto strašlivé činy jako terorismus,“ řekl zástupce šéfa losangeleského oddělení Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) David Bowdich.

Šéf celého vyšetřovacího úřadu James Comey byl o pár desítek minut ve svém prohlášení poněkud zdrženlivější a vyvrátil některé mediální informace o kontaktu dvojice s lidmi podezřelými ze zločinů. „Dosud nemáme náznaky, že by tito zabijáci byli součástí větší organizované skupiny nebo tvořili část buňky,“ řekl Comey. 

Pokud by se přímá inspirace potvrdila, šlo by podle CNN o první útok s odkazem na IS na americkém území.

Policie až dosud řešila více možných motivů krveprolití včetně pracovního, neboť některé z obětí střelby byly Farookovými kolegy. Nyní je však terorismus hlavní linií, kterou federální policie vyšetřuje.

IS se k přímé odpovědnosti nehlásí

Polooficiální informační kanál napojený na IS v pátek zveřejnil prohlášení, podle něhož patřila dvojice ke stoupencům organizace. K přímé odpovědnosti za útok se však radikálové nepřihlásili, uvedla agentura AP.

Několik zdrojů obeznámených s průběhem vyšetřování CNN a agentuře Reuters potvrdilo, že policie objevila facebookový profil, na němž žena slíbila věrnost Islámskému státu a jeho lídrovi abú Bakru Bagdádímu. Podle vyšetřovatelů je zatím objasněna pouze nepřímá inspirace touto organizací, nejsou důkazy o tom, že by IS k útoku v Kalifornii přímo nabádal.

Jeden z představitelů společnosti Facebook v pátek podle agentury AP uvedl, že Maliková se na této sociální síti přihlásila k Bagdádímu přibližně v době kalifornského útoku.

Maliková a její o rok starší partner Syed Rizwan Farook podle policie zastřelili v sídle úřadu sociálních služeb během vánočního večírku 14 lidí a dalších 21 zranili.

Útočník byl loni v Saúdské Arábii

Podle vyšetřovacích zdrojů amerických médií byl syn pákistánských imigrantů Farook na dálku v kontaktu nejméně s jedním člověkem ze zahraničí podezřelým z teroristické činnosti. Loni byl tento rodák z Chicaga na devítidenní návštěvě Saúdské Arábie, podle tamních úřadů však nebyl důvod jej spojovat s terorismem.

Maliková se dostala do USA loni na vízum udělované partnerům a rodinným příslušníkům Američanů. Kvůli svému pákistánskému původu musela absolvovat obsáhlý pohovor a projít podrobnými prověrkami své minulosti, rodinných a pracovních vazeb či míst, která v životě navštívila.

Ve Spojených státech bylo letos obviněno v souvislosti s údajnou podporou IS podle nedávných statistik 56 lidí. Farook ani Maliková podle FBI policejní záznam neměli. Vyšetřovací zdroje CNN hovoří o tom, že se jejich postoje nejspíše postupně radikalizovaly v poslední době.

Útočníci zničili řadu důkazů

Policie získala při domovní prohlídce důkazy o tom, že byl útok velmi pečlivě naplánován. Zároveň je patrné, že se dvojice snažila zahladit stopy a záznamy o své činnosti, neboť policisté objevili řadu zničených paměťových a komunikačních zařízení včetně počítačových disků či mobilních telefonů.

Kvůli množství více než 6000 nábojů, několika střelných zbraní a více než desítky takzvaných trubkových bomb, které měl pár při sobě či v domě, se policisté rovněž snaží zjistit, zda neplánoval další útoky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 5. prosince 2015 05:29 )

amici a isis je nejhorší pakáž na světě.

Zobrazit celou diskusi