Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Masakr v USA: Střelec byl muslim a manželku si přivezl ze Saúdské Arábie, vraždili oba

Autor: lm - 
3. prosince 2015
11:27

Vtrhli na vánoční večírek a nemilosrdně postříleli 14 lidí. Americká policie útočníky identifikovala jako Američana Sajída Farúka (28) a jeho partnerku Tashfeen Malikovou (27). Spekuluje se, že motivem střelby byly dlouhotrvající problémy na pracovišti. Ve hře je ale také náboženský extremismus.

Sajíd Rizwan Farúk se podle policie narodil ve Spojených státech a posledních pět let pracoval na místním odboru pro zdravotní péče jako inspektor. Letos prý navštívil Saúdskou Arábii, odkud si přivezl manželku. Prohlásil to podle agentury AP Farúkův kolega Patrick Baccari. Zda onou ženou byla Maliková, není jasné. O národnosti Malikové se policie nezmínila, uvedla jen, že byla Farúkovou partnerkou, nejspíš manželkou, či snoubenkou.

Baccari také prohlásil, že u Farúka nepozoroval žádné známky neobvyklého chování, před několika měsíci si jen nechal narůst plnovous. Další známí střelce označili za hluboce věřícího muslima, který ale nikdy o náboženství v práci nehovořil. „Byl velmi pobožný. Šel do práce, pak si vzal pauzu, odešel na modlitby a pak se vrátil,“ řekl deníku New York Daily News údajný Farúkův otec, který se se svým synem příliš nestýkal po rozvodu s jeho matkou.

Krátce po střelbě uspořádal tiskovou konferenci Výbor americko-islámských vztahů (CAIR), který Farúkův čin odsoudil. Uvedl také, že není možné určit žádnou konkrétní mešitu, kterou pár navštěvoval.

Americká média rovněž uvádějí, že Farúkovi se letos v květnu narodilo dítě. Podle portálu Thebump.com, kde mohou rodiče sdílet informace o svých dětech, je matkou Maliková. Příbuzní vypověděli, že Farúk dítě zanechal u své matky ve středu ráno.

Jeho sousedka Andrea Larsen uvedla, že Farúkovi vypadali jako normální rodina. „Vypadali opravdu šťastně. Všimla jsem si, že dostávají hodně balíčků a on pořád na něčem pracoval v garáži, ale přišlo mi to normální. Jsou přeci Vánoce a každý dostává hodně balíčků,“ uvedla. Jiný místní televizi CBS řekl, že v posledních týdnech v okolí vídal skupinku podezřelých mužů z Blízkého východu, ale na policii nešel, protože nechtěl být označen za rasistu.

Podle místního policejního šéfa střelbě předcházela roztržka na vánočním večírku. Farúk prý z večírku odešel naštvaný a pak se vrátil s partnerkou, oba oděni v černém a po zuby ozbrojení. Vražedný pár postřílel 14 lidí. Policie útočníky zastřelila při následné automobilové honičce. U sebe měli dvě samonabíjecí útočné pušky AR-15 a dvě pistole. Jedna ze zbraní byla prý držena legálně. Podle některých informací navíc na policisty při honičce házeli takzvané trubkové bomby. FBI zatím nevyloučila, že motivem činu mohl být terorismus.

 

tymitaky ( 3. prosince 2015 16:55 )

Další příklad úspěšné integrace.

vrahrychtar ( 3. prosince 2015 15:49 )

k utoku se prihlasili ISIS , AL KAKAJDA a Milos Trubec...

lebkoun ( 3. prosince 2015 13:52 )

U Zeman - Klaus? To je o anketě, jsem překvapen!Zdejší hlody a výsledek??

1pravda1 ( 3. prosince 2015 13:28 )

Něco se děje, chtějí odpověď na to, jestli podepíšeme petici proti Merkelové ale protože se v článku objevuje jméno Klaus - tak u něho není ani otevřena diskuze!!! Pokud je tam jen jméno Zeman - tak diskuze samozřejmě je. Tak nevím - Klaus je ci-kán, uprchlík, muslim nebo ještě něco horšího, že se u něho nesmí diskutovat

datelobecny ( 3. prosince 2015 12:43 )

A kdo řekne něco jiného zemře.

Zobrazit celou diskusi