Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Střelec z Kalifornie spolupracoval s radikály, včetně syrské skupiny An-Nusrá

Autor: ČTK, haj - 
5. prosince 2015
08:56

Střelec z kalifornského San Bernardina Syed Farook byl v kontaktu s nejméně dvěma zahraničními radikálními organizacemi včetně syrské An-Nusrá. Sousedka navíc vypověděla, že jí byl podezřelý, ale bála se ho udat, aby nebyla obviněná z rasismu.

O vazbách Farooka a jeho ženy na radikály bez dalších podrobností v pátek informoval deník Los Angeles Times, který citoval zdroj z federálních bezpečnostních složek.

An-Nusrá je syrskou odnoží teroristické organizace al-Káida a konkurentem Islámského státu (IS). Dosud se přitom spekulovalo, že Farook a jeho žena Tashfeen Malik měli blízko právě k IS, protože žena zastřelená policií spolu se svým partnerem po usmrcení 14 lidí ve středu vyjádřila sympatie k této organizaci na Facebooku.

Policie také vyslechla některé sousedy Syeda Farooka z města Redlands u San Bernardina, kde měl střelec se ženou pronajatý dům. Jedna sousedka vypověděla, že se jí manželský pár zdál podezřelý. Všimla si, že na něčem pravidelně pracují v garáži až dlouho do noci. Také ji překvapilo, že jim pošta doručovala velké množství balíčků. Žena si nyní vyčítá, že neupozornila úřady, dokud byl čas. Nechtěla se ale zaplést a bála se obvinění z

Oběti střelby v Kalifornii: Bennetta Betbadal Oběti střelby v Kalifornii: Bennetta Betbadal | Reprofoto Youtube, Twitter, Facebook, archiv
rasismu. 

Farook ve středu zastřelil se svou ženou 14 lidí. Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v pátek začal vyšetřovat střelbu v kalifornském San Bernardinu jako teroristický čin.

Americká média v pátek s odvoláním na své zdroje obeznámené s vyšetřováním uvedla, že syn pákistánských imigrantů Farook byl na dálku v kontaktu nejméně s jedním člověkem ze zahraničí podezřelým z teroristické činnosti. Loni byl tento rodák z Chicaga na devítidenní návštěvě Saúdské Arábie, podle tamních úřadů však nebyl důvod jej spojovat s terorismem.

Malik se dostala do USA loni na vízum udělované partnerům a rodinným příslušníkům Američanů. Kvůli svému pákistánskému původu musela absolvovat obsáhlý pohovor a projít podrobnými prověrkami své minulosti, rodinných a pracovních vazeb či míst, která v životě navštívila.

Rodiče půlroční dcery ve středu 14 lidí zabili a dalších více než 20 zranili v sídle střediska sociálních služeb. Motiv jejich činu zůstává i nadále nejasný.

Podle šéfa FBI Jamese Comeyho zatím nic nenasvědčuje tomu, že by dvojice byla součástí organizované větší skupiny nebo teroristické buňky. Vyšetřování se však zaměřuje na jejich případnou inspiraci zahraničními teroristickými organizacemi.

 

 

agfor ( 5. prosince 2015 09:26 )

To jsou zaky hodní muslimové, kterých je i v Čechách spousta.

Zobrazit celou diskusi