Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tisíce mrtvých, rakovina a ropa v tahu: Docent varuje před válkou v Sýrii

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. prosince 2015
06:00

Země, do kterých vytáhli Američané se svou invazí, byly těžce zkoušené, vojenské akce měly tvrdé dopady na životní prostředí i životy lidí. Docent Jan Eichler popsal při pražské schůzce diplomatů z řady zemí včetně Sýrie, jak probíhaly války v Afghánistánu a Iráku. A varoval před průvodními jevy pozemní operace. I se zajímavými detaily – třeba s tím, kolik galonů ropy spálí takový americký tank. 

Seminář k zapeklité syrské otázce se uskutečnil v Praze za účasti diplomatů z řady zemí, sezvaných místopředsedou sněmovny Vojtěchem Filipem. Pozvaní hosté měli rozhodně k tématu co říci. Syrský chargé d’affaires či irácký velvyslanec popisovali, jak probíhá válka s teroristy z ISIS, kteří zabrali část území těchto států a vybudovali svůj chalífát.

Proti ISIS se do leteckých útoků pustili Francie, Rusko či Velká Británie. Vedle bombardování pozic džihádistů se však mluví i o možné pozemní operaci. Před jejími možnými dopady však varoval v působivé řeči na semináři odborník na mezinárodní vztahy a otázky války a míru, docent Jan Eichler. A pustil se do výčtu negativních průvodních jevů pozemních operací.

Uprchlické tábory: Bez vody i lidské důstojnosti

Eichler nemohl nezmínit smutné počty obětí na životech, ale také velké množství lidí, kteří ztratili střechu nad hlavou. Upozornil přitom na rozdíl, který je u nás někdy opomíjen – mezi utečenci a běženci, lidmi, kteří utíkali v rámci jednoho státu, např. po území Iráku. I těch jsou na Blízkém východě miliony. 

„Spousta lidí také žije v uprchlických táborech, které jsou podfinancované a přitom přeplněné. Je tam obrovský nedostatek každodenní bezpečnosti, soukromí, potravin, pitné vody, elementární lidské důstojnosti,“ upozornil dál Eichler.

Pozastavil se nad tím, že války v Afghánistánu a Iráku měly opravdu tvrdé dopady na obě těžce zkoušené země. „Uvedl jsem, k čemu vedly dosavadní války v islámských zemích. K čemu vedla válka v Afghánistánu, válka v Iráku. Že je to nějakých 10 milionů lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, v Iráku se počet obětí odhaduje na půl milionu až 600 tisíc, v Afghánistánu se to také počítá na sta tisíce,“ vysvětloval Eichler po své přednášce Blesk.cz.

Obrovské znečištění životního prostředí

S pozemní operací jsou však spojeny i další jevy. „Varuji také před tím, že každá ta válka znamená obrovské znečištění tamního životního prostředí. Ostatně pak na to reagoval i pan velvyslanec z Íránu, že to má těžké dopady i na jejich metropoli,“ připomenul Blesk.cz Eichler řeč íránského diplomata, který mluvil o prachu, popelu a dalších látkách snášejících se na Teherán.

Invaze znamená i těžké úniky látek do vzduchu, vody i půdy. „Jeden tank Abrams americké výroby spálí za jeden den 300 galonů, tedy víc než tisíc litrů pohonných hmot. Za jediný rok v Afghánistánu a Iráku se spálilo 5 miliard litrů ropy. Za jediný rok,“ uvedl přitom Eichler.

„Varuji také před zdravotními důsledky. Ví se přece, že v Iráku a Afghánistánu bylo ročně spáleno 5 miliard litrů ropy. V tancích a obrněných vozidlech. Toto jsou stinné stránky každé pozemní války. I vzdušná válka má negativní dopady na životní prostředí a lidské životy, ale ta pozemní je má několikanásobně silnější, ničivější,“ řekl Blesk.cz Eichler a vzpomenul i další negativní dopady – nárůst úmrtí na rakovinu a nemoci dýchacích cest.

„Jako jedno z možných východisek se uvádí krátká, rychlá válka. Ale to se říkalo i v Afghánistánu a Iráku. A pak z toho byly mnohaleté okupace a pokračující boje v asymetrických válkách,“ připomenul.

Video Pražský seminář o Sýrii: Závěr přednášky docenta Eichlera - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Ukázal prstem na Bushe mladšího

„Válek v oblasti arabského světa byla za prvních 15 let tohoto století dlouhá řada. Také tam je obrovské a znepokojující číslo obětí. Byly výsledkem velkého sociálního inženýrství spojeného se 43. prezidentem USA Georgem Bushem ml.,“ ukázal přitom Eichler prstem na amerického exprezidenta, kritizovaného často za nepořádek, který na Blízkém východě nadělal.

„Zásah v Afghánistánu skončil tím, že po 15 letech si mnozí odborníci ve Spojených státech přiznávají, že bude úspěchem, když to bude pohyb Talibanu k Talibanu. A jenom se doufá, že to bude jiný Taliban, než jaký byl na samém počátku tohoto století,“ upozornil Eichler na zdaleka nenaplněné americké ambice.

Financování ISIS? Řekli to dost natvrdo

Otázku Sýrie řešili na pražském semináři diplomaté z řady zemí. Která z reakcí zaujala Eichlera nejvíce? „Byla tam také otázka, kdo financuje Islámský stát. U velvyslanců Sýrie a Iráku zaznělo, že je to především Saudská Arábie, Katar a Turecko. „Toto mě zaujalo, ta přímočará, jasná odpověď. Nevím, jaké mají důkazy. Ale řekli to dost natvrdo, otevřeně, na rovinu,“ uvedl pro Blesk.cz Eichler.

Pozastavil se však také nad palčivou otázkou bojovníků, kteří se z války proti ISIS vrací zpět do Evropy, aniž by byli včas odhaleni. „To jsou ti samoradikálové. Oni se zradikalizují už někdy doma, v Evropě, dříve odcházeli bojovat třeba od Iráku, zabít si svého nevěřícího. Dnes do Sýrie, odkud se vracejí. Toto je strašné nebezpečí a veliká hrozba pro Evropu a hlavně pro ty země, které mají silné muslimské menšiny. Nehledají vždy jenom důvody pro své teroristické útoky, ale i záminky.

„Záminku si mohou nalézt třeba i pro ČR. Je ale pravdou, že islámská komunita u nás je velmi málo početná. Všichni to jsou byznysmeni, kteří si u nás dělají své obchody, žijí si velmi dobře, možná i lépe než je průměr občanů v ČR. Nemají žádné důvody k radikalizaci, ale může to být několik záminek. Třeba časté protiteroristické výroky některých našich politiků. Mohou si jako záminku vzít i to, že naši vojáci působí jako instruktoři např. v Mali,“ dodal po své přednášce před diplomaty.

vi3ol ( 6. prosince 2015 10:59 )

ale může to být několik záminek. Třeba časté protiteroristické výroky některých našich politiků .. jo, hradní ožrala dělá ve jménu liliputina pro ohrožení státu a občanů co jen může..beztrestně..sám se opevňuje za desítky milionů... na Hradě i v Lánech..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa