Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britové uhodili na ISIS: Do Sýrie vlétla bojová Tornáda

Autor: ČTK, mb - 
3. prosince 2015
09:27

Britské ministerstvo obrany potvrdilo, že letouny RAF dnes podnikly vůbec první nálety na pozice hnutí Islámský stát v Sýrii. Stalo se tak nedlouho poté, co letecké údery ve středu večer odsouhlasil britský parlament. Britské letouny dosud zasahovaly jen proti radikálům v Iráku.

Čtyři bojová letadla typu Tornado vzlétla z britské základny Akrotiri na Kypru krátce po hlasování. Mluvčí ministerstva obrany agentuře AP následně potvrdil, že provedly nálety v Sýrii. Podrobnosti o cílech těchto úderů budou zveřejněny až během dnešního dne. Letadla se po náletech vrátila v pořádku na základnu.

Takhle se Britové chystají na ISIS:

Video Jak se Britové chystali na ISIS? - Reuters
Video se připravuje ...

Pro rozšíření náletů hlasovalo ve středu pozdě večer 397 poslanců, proti jich bylo 223. Pro schválení byla nutná většina alespoň 174 hlasů. Hlasování v Dolní sněmovně předcházela více než desetihodinová rozprava. „Myslím si, že sněmovna učinila správné rozhodnutí, aby zajistila, že bude Británie v bezpečí,“ uvedl následně na Twitteru britský premiér David Cameron (49). Výsledek hlasování uvítal i americký prezident Barack Obama (54).