Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vražda tureckého aktivisty v přímém přenosu. Zabitý právník podporoval Kurdy

Autor: ČTK, všm - 
28. listopadu 2015
17:22

Prominentního tureckého právníka podporujícího kurdské rebely v sobotu zastřelil neznámý útočník. Advokát Tahir Elçi  byl zastřelen ve chvíli, když poskytoval vyjádření médiím. Informovaly o tom světové agentury s odvoláním na turecké úřady. V Istanbulu proti vraždě protestovaly davy Kurdů.

Podle starosty města Diyarbakir, obývaného převážně Kurdy, byl Elçi zastřelen ve chvíli, když poskytoval vyjádření médiím. Scény z místa činu se brzy objevily na internetu. 

Šéf asociace advokátů Diyarbakiru čelil obvinění kvůli svému říjnovému vystoupení v televizi, kde o zakázané Straně kurdských pracujících (PKK) prohlásil, že není teroristickou organizací. Turecká prokuratura pro něj za údajné šíření teroristické propagandy požadovala sedm let vězení.

Kurdové bojují proti Turecku

Na protest proti smrti známého právníka se na centrálním istanbulském náměstí Taksim sešlo asi 2 000 protestujících Kurdů. Podle očitých svědků proti nim zakročila policie, která rozehnala demonstraci s použitím vodních děl a slzného plynu.

Prezident Recep Tayyip Erdogan vyjádřil nad smrtí Elçiho lítost. „Incident dokazuje, jak je správné naše úsilí v boji s terorismem. Budeme bojovat až do konce, nezastavíme se a neustoupíme,“ citovala prezidenta agentura AFP.

Vztahy mezi Ankarou a kurdskou menšinou se zkomplikovaly poté, co v červenci zkrachovala snaha o mírové řešení situace. Od té doby probíhají časté střety mezi ozbrojenci z PKK a bezpečnostními složkami.

Zde je prohlášení, které právník učinil pár minut před tím, než byl zabit.

Zde je již samotná přestřelka. Varujeme, že záběry mohou být pro někoho drastické.

fakt.fakt ( 28. listopadu 2015 19:02 )

Prezident Erdogan vyjádřil nad smrtí Elçiho lítost. „Incident dokazuje, jak je správné naše úsilí v boji s terorismem. Budeme bojovat až do konce, nezastavíme se a neustoupíme,“ Jo to jste již ukázali sestřelením Ruského letadla. Letadla USA a jejich spojenců v Sýrii nyní jen s povolením Ruska! Politické a vojenské velení tak rozhodlo poté, co turecké stíhačky F-16 sestřelily ruský bombardér Su-24, navíc ve vzdušném prostoru Sýrie. To znamená, že letadla – z Turecka nebo jiných zemí NATO – budou létat ve vzdušném prostoru Sýrie pouze se souhlasem Rusů, pokud od nich dostanou zelenou,“ citovala agentura mezinárodního korespondenta CNN Matthewa Chance.

Zobrazit celou diskusi