Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Teror spojuje: Rusko bombarduje cíle ISIS, aby pomstilo Francii

Autor: ljš, ČTK - 
18. listopadu 2015
05:13

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že armáda zintenzívní letecké údery proti radikálům v Sýrii. Požádal již ministerstvo obrany a další armádní představitele, aby mu předložili návrhy, jak operaci pozměnit.

Jak upozornil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov, neznamená to, že Moskva do země plánuje vyslat pozemní jednotky. Již v úterý Rusové podnikli v Sýrii „významné množství“ leteckých úderů, uvedli američtí představitelé. Na radikály útočili z letadel i raketami odpálenými z lodí. Putin si rovněž telefonoval s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, se kterým se dohodl, že obě země budou v boji proti islamistům spolupracovat.

Rusko podniká nálety proti ozbrojencům v Sýrii od konce září. Islámský stát (IS), který ovládá rozsáhlá území v Sýrii i sousedním Iráku, se přihlásil k útoku na ruské letadlo, které se zřítilo 31. října v Egyptě. Uvedl, že jde o odvetu právě za ruskou leteckou kampaň v Sýrii, kde je Moskva jedním z hlavních stoupenců syrského prezidenta Bašára Asada.

Putin v úterý oznámil, že ruské operace v Sýrii „budou nejen pokračovat, ale ještě se zintenzivní, aby si zločinci uvědomili, že odplata je nevyhnutelná“.

Moskvu až dosud Západ obviňoval, že v Sýrii nemíří na pozice IS, ale že útočí na bašty opozice s cílem podpořit Asadův režim. Putin ale v pondělí prohlásil, že Moskva je připravena podpořit svými údery i syrskou opozici v jejím boji proti islamistům.

Podle nejmenovaného zdroje, který citovala agentura Reuters, Rusové až do začátku týdne mířili zejména na povstalecké skupiny bojující proti syrskému režimu, z nichž některé jsou podporované Západem. V úterý ale udeřili i na islamistické pozice v syrském městě Rakka, které je baštou IS. O svých náletech Rusko předem informovalo USA. Snaží se tak předejít možným incidentům ve vzdušném prostoru nad Sýrií, kde na islamisty útočí i spojenci v čele s Američany. Nejmenovaný americký zdroj nicméně dodal, že to neznamená, že Washington své útoky s Moskvou koordinuje. Rovněž nedošlo k tomu, že by kvůli ruským náletům spojenci museli odvolat nějaké své akce.

Putin v úterý večer navštívil ministerstvo obrany, kde ho armádní velitelé informovali, že letectvo za posledních 48 dní podniklo v Sýrii 2300 náletů. Podle ministerstva obrany letouny bombardovaly pozice radikálů v provinciích Idlib a Halab. Zasáhly rovněž islamistické cíle v provinciích Rakka a Dajr az-Zaur. Řízené střely vyslané do oblasti Halabu a Idlibu byly odpáleny z bombardérů Tu-160 a Tu-95. Rusko rovněž oznámilo, že do země vyšle dalších 25 letounů, které budou moci provádět nálety.

Ruský prezident v úterý po telefonu hovořil se svým francouzským protějškem, se kterým se dohodli na koordinaci armádních akcí proti Islámskému státu, oznámil Kreml. Francouzi jsou součástí koalice v čele s USA, která podniká nálety na islamisty v Sýrii i Iráku. Putin v této souvislosti nařídil námořnictvu, aby kontaktovalo francouzskou letadlovou loď; obě země mají podle Kremlu vystupovat při akcích v Sýrii jako spojenci. Putin se s Hollandem setká 26. listopadu, kdy francouzský prezident dorazí do Moskvy k rozhovorům o boji s terorismem.

ma30 ( 18. listopadu 2015 13:23 )

Petrmetr, vy musíte mít v té havloidní palci místo mozku koňský trus!

ma30 ( 18. listopadu 2015 13:20 )

Jà senedivím, že nikdo nechce do boje proti IS vyslat pozemní vojska. Do Evropy už migrovaly desetitisíce nebo bůhví kolik mladých a zdravých chlapů že zasažených oblastí. A právě z nich by se měla vytvořit armáda, která půjde domů bojovat proti těm, před kterými prchli za lepším životem do Evropy. Nebo mají za jejich zájmy v Sýrii umírat a krvácet Francouzi, Rusové a další, zatímco zdraví migranti budou v Evropě popíjet kafíčko, brát dávky a čekat až to tam za ně vyřeší druzí?

ma30 ( 18. listopadu 2015 13:03 )

Listure, jak můžete napsat takovou zhovadilost? Jestli jste islámista, sbalte se a táhněte do IS. Postrádat vás tady nebudeme. A pokud máte kamarády sobě rovné, přiberte je s sebou!

kajenka52 ( 18. listopadu 2015 12:33 )

Ďakujem Rusku,Sýrii, Iránu, Číne a Egyptu, že bojujú s islamským démonom ISIS, ktorý vytvorili Saudi a USA!!!!!

kajenka52 ( 18. listopadu 2015 12:29 )

Slováci pozerajú a počúvajú prejav Vášho prezidenta Zemana na Abertove a tak veľmi ich bolí srdce, že my nemáme takého fantastického prezidenta. Dobre ste si zvolili!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi