Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útoky v Paříži? To je konec „otevřené“ Evropy, tvrdí Petr Robejšek

Autor: kle - 
15. listopadu 2015
07:25

Bezprecedentní útoky IS v Paříži, které francouzský prezident nazval „aktem války“, znamenají podle politologa Petra Robejška konec schengenského prostoru. „Francie uzavře hranice a to bude signál pro jeho zpochybnění. A myslím, že je to správné,“ řekl politolog pro Blesk.cz.

Od soboty platí ve Francii třídenní smutek, ale rovněž výjimečný stav. Ten umožňuje policii omezovat dopravu i pohyb lidí, provádět domovní prohlídky a uzavřít také státní instituce.

Zesílená bezpečnostní opatření přijaly také další evropské země - Finsko, Nizozemsko, Maďarsko či Itálie. Belgický premiér pak požádal občany své země, aby se vyhnuli cestám do Paříže. Znamená to konec „otevřené“ Evropy, tedy schengenského prostoru? Podle politologa Petra Robejška ano.

„Vycházím z toho, že Francie momentálně uzavře své hranice a to bude signál ke zpochybnění schengenského prostoru. Takové tendence francouzská vláda má. A myslím, že je to správné,“ sdělil Blesku politolog. Jak dodal, „pokud nedokáže Evropa ochránit hranice schengenského prostoru, není možné, aby se v rámci tohoto prostoru kdokoliv jakkoliv kamkoliv“ pohyboval.

Brutalita a především rozsah teroristických útoků překvapily celý svět a prezident François Hollande je nazval „válečným aktem“ ze strany teroristické organizace IS. Podle Petra Robejška francouzský prezident nepřeháněl.

„Je to válka a je asymetrická, obě strany vedou boj různými prostředky,“ domnívá se. Západ je podle něj navíc ve slabší pozici. „Nepřítel používá úplně všechny prostředky bez jakýchkoliv ohledů. Západ je proto ve slabší pozici, protože je samozřejmě ohleduplnější a nemůže dělat to, co teroristé.“

Paříž truchlí nad oběťmi teroru: