Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Před rokem sestřelil vrtulník, teď dali bombu do ruského letadla? Experti ukazují na hrdlořezy říkající si Wilayat Sinai

Autor: rc - 
8. listopadu 2015
12:23

Týden po tragickém pádu ruského letounu nad Sinajským poloostrovem se stále s jistotou neví, KDO nejstrašnější leteckou havárii poslední doby zapříčinil. Případně CO za ní stojí. Na palubě letadla společnosti Kogalymavia zemřelo 224 lidí. Letečtí experti mají ve hře hned několik teorií. Zatím tou první a nejpravděpodobnější je Islámský stát, respektive jedna z jeho odnoží.

Anglický server Dailymail přinesl informaci, že za pádem letadla by měla být teroristická skupina Wilayat Sinai, operující na Sinajském poloostrově. Ta je úzce spřízněna s teroristy z Islámského státu.

Wilayat Sinai, dříve známá také jako Ansar Bayt al-Maqdis, před rokem přísahala věrnost vůdci ISIS Abú Bakru al-Bagdádímu, ale už předtím tito nejobávanější egyptští teroristé měli na svém kontě dlouhý seznam vražedných útoků.

V lednu roku 2014 sestřelili egyptský vojenský vrtulník. Při útoku zemřelo všech pět lidí na palubě a v témže roce i měsíci provedli několik bombových útoků v Káhiře, při nichž zemřelo šest lidí a sedmdesát bylo zraněno.

Sinajští teroristé spolupracují i s Islámským státem, operujícím v sousední Libyi, která po svržení diktátorského režimu Muammara Kaddáfího upadla do totálního chaosu. „Učí nás, jak provádět operace. Komunikujeme spolu přes internet,“ řekl jeden z bojovníků Dailymailu. „Nedávají nám výzbroj nebo bojovníky. Ale učí nás, jak vytvářet tajné buňky, složené jen z pěti lidí. Pouze jeden  člověk je ve spojení s ostatními buňkami,“ řekl pro Dailymail.

zkzkz ( 9. listopadu 2015 12:39 )

gabreta ( 9. listopadu 2015 08:33 )

Ti sedí u novinářských stolků a smolí návrhy článků ke schválení v CIA!!!

kuniksicht ( 9. listopadu 2015 05:48 )

 kde jsou konspiratori se svými konspiračnimi teoriemi 😆

Zobrazit celou diskusi