Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putin? Putin. Putin! Nejmocnější člověk světa má potřetí stejné jméno

Autor: ČTK, mb - 
5. listopadu 2015
15:05

Ruský prezident Vladimir Putin (63) už potřetí za sebou získal prvenství v žebříčku nejmocnějších lidí planety. Seznam každoročně zveřejňuje americký časopis Forbes. Druhé místo letos připadlo německé kancléřce Angele Merkelové (61) a „bronz“ zůstal z pohledu magazínu doma, odnesl si ho prezident USA Barack Obama (54). Papež František (78) dosáhl jen na „bramborovou medaili“, skončil čtvrtý.

Putin podle Forbesu nadále prokazuje, že je jedním z několika málo lidí na světě, kteří jsou dostatečně mocní na to, aby si dělali, co chtějí – a to úspěšně. Časopis poukazuje na protiruské sankce, které ale popularitě Putina jen prospěly.

V září pak Putin zahájil nálety na Islámský stát v Sýrii a setkal se se syrským prezidentem Bašárem Asadem (50). Dosáhl toho, že USA a NATO vypadají v regionu jako slabí, a naopak přispěl k opětnému zvýšení vlivu Ruska ve světě, uvádí magazín.

Rusové Putina milují

Ačkoliv je na Západě vnímán Putin jako rozporuplný politik, jeho popularita se v Rusku zdá být neotřesitelná. V červnovém průzkumu získal prezident pozitivní hodnocení od 89 procent spoluobčanů.

Za vysokou popularitou Putina stojí podle analytiků několik faktorů – paradoxně již zmíněné protiruské sankce, zlepšení celkové situace ve společnosti oproti katastrofálním 90. létům za vlády Borise Jelcina (†76) a v neposlední řadě Rusové získali pocit, že se jejich země opět stává světovou velmocí.

Žebříčky nesleduji, říká Putin

 „Putin řekl, že kdyby se měl zajímat o nějaké žebříčky, nezbude mu čas na práci,“ okomentoval první místo ruského prezidenta v pořadí Forbes mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov (48) a dodal, že Vladimir Putin nesleduje podobné žebříčky, ale že k nim zaujímá neutrální postoj.

V den zveřejnění žebříčku Forbes Rusové zrovna slavili Den národní jednoty, což je státní svátek, který byl ustanoven v roce 2005. Ulice zaplnily davy lidí a nechyběl ani „car“ Putin, jak mu údajně přezdívají členové jeho ochranky. „Car“ si následně pořídil selfie s členy mládežnického klubu. Oslavy ale bojkotovala liberální opozice a neonacisté. Zatímco liberální opozice oslavy ignorovala jako výraz nesouhlasu se směrem, kterým se Rusko ubírá, neonacisté si uspořádali „svůj“ průvod.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lalia ( 6. listopadu 2015 10:31 )

Dobrý žebříček,jen Merkel tam nepatří.

mandat ( 5. listopadu 2015 22:57 )

Mekelova nici celou Evropu a nenajde se nikdo,aby ji proste serval a poslal do penze ?

Zobrazit celou diskusi