Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Peklo v ostrovním ráji. Indonésii sužuje oheň, výbuch sopky i zemětřesení

Autor: ČTK, mb - 
4. listopadu 2015
19:35

Pro exotický ráj je to jedna rána za druhou. Indonésii už několik týdnů ničí obrovské požáry, které sežehly více než tři miliony hektarů země. Na Bali navíc vybuchla sopka a stovky letů byly zrušeny. A do třetice zemi také postihlo zemětřesení, které vážně poškodilo obytné domy a další budovy.

Zemětřesení o síle 6,3 stupně zasáhlo ve středu východoindonéský ostrov Alor. Otřesy vycházely z hloubky 14 kilometrů a jejich epicentrum bylo 28 kilometrů od indonéského ostrova. Na indonéském ostrově Alor lidé v panice vybíhali z domů.

„Některé budovy byly poničeny, včetně poměrně velkého kostela. Také bylo přechodně přerušeno telefonické spojení,“ prohlásil představitel indonéského úřadu pro řešení katastrof Daud.

Indonésie ve středu také uzavřela jedno ze svých nejrušnějších mezinárodních letišť nacházející se na ostrově Bali a zrušila stovky letů. Důvodem je erupce nedaleké sopky, která zamořila vzduch popelem. „Letiště bude uzavřeno nejméně do čtvrtečního rána. Znovu otevřeno bude po přehodnocení situace,“ sdělily indonéské úřady. „Zrušeno bylo 692 letů, z toho 320 mezinárodních,“ dodaly.

 „Neustále jsou zaznamenávány otřesy, které způsobuje vulkanická činnost, a pořád existuje velká pravděpodobnost dalších erupcí,“ uvedl indonéský meteorologický ústav s tím, že sopka vyslala popel a kameny do výšky 3500 metrů.

Indonéský prezident Joko „Jokowi“ Widodo (54) už před pár týdny požádal mezinárodní společenství o pomoc kvůli ničivým požárům, které nepřestávají pustošit zemi. Problémy způsobuje především hořící rašelinová půda, která vyžaduje jiný postup hašení než běžné lesní požáry. Indonésie už do boje proti požárům v šesti provinciích nasadila skoro 26 tisíc vojáků, policistů a hasičů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi