Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Před zřícením se z airbusu ozývaly podivné zvuky, na jeho palubě zahynulo 224 lidí

Autor: ČTK, shp - 
3. listopadu 2015
20:34

Záhada pádu ruského airbusu s 224 lidmi na palubě stále není vyšetřena. Podle amerického satelitu byla na Sinaji zachycena tepelná stopa, která může naznačovat, že byl stroj sestřelen. K zničení letadla se přihlásili teroristé z ISIS, odborníci však upozorňují, že jejich tvrzení nemusí být pravdivé. Z paluby se navíc ozývaly podivné zvuky.

Vyšetřovatelé očekávají, že odpovědi na to, co se stalo těsně před zkázou letadla, jim poskytnou data z letových záznamníků, tedy takzvaných černých skříněk. S dekódováním záznamů se podle egyptských médií začalo v úterý.

Podle moskevského rozhlasu z nich vyplývá, že poslední čtyři minuty letu vedla posádka běžný rozhovor i normální komunikaci s dispečery letiště v Šarm aš-Šajchu. Žádné informace o případných nesrovnalostech v záznamu údajně nejsou. Experti z toho vyvozují, že k tragédii došlo náhle, údajně vlivem poškození pravé části vnitřní paluby letadla, uvedl rozhlas.

Nebyla zaznamenána žádná komunikace, v níž by posádka letadla o cokoli požádala,“ potvrdil agentuře Reuters tyto informace mluvčí egyptského ministerstva civilního letectví Muhammad Rahmí. Dodal, že černé skříňky jsou v dobrém stavu a měly by přispět k vyřešení příčin havárie.

Ruská agentura Interfax dnes s odvoláním na nejmenované vyšetřovatele v Káhiře uvedla, že na záznamu je slyšet podivný zvuk. „Chvíli před zmizením stroje z radaru je zachycen hluk, který není charakteristický pro normální let,“ citoval Interfax nejmenovaného představitele.

Ruský bulvární televizní kanál LifeNEWS s odvoláním na výsledky soudní lékařské expertizy uvedl, že pasažéři cestující v zadní části letadla utrpěli rozsáhlá zranění a popáleniny svědčící o explozi. Nyní prý experti zkoumají, zda pozůstatky nesou stopy výbušniny.

Povšimli si už toho, že v tělech některých obětí jsou kusy pláště letadla. Další nepotvrzené zprávy ruských médií informují o nalezených nespecifikovaných předmětech, které byly odeslány na odbornou analýzu. Agentura Interfax poznamenala, že oficiálně nález nebyl potvrzen.

Zobrazit celou diskusi