Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chtěl psát o ISIS, zabavili mu laptop: „Útok na svobodu slova“, zuří média

Autor: mb - 
29. října 2015
14:50

Britská policie použila protiteroristický zákon proti novináři BBC Secunderovi Kermanimu. Díky zákonu, který má sloužit pro boj s terorismem, zabavila novináři laptop s citlivými daty, a znemožnila mu tak práci. Média ve Spojeném království bijí na poplach, stát prý útočí na svobodu slova.

„Policie na základě zákona o boji s terorismem získala povolení, které ji opravňuje požadovat předání komunikace mezi novinářem pořadu Newsnight a mužem v Sýrii, který se hlásí k Islámskému státu,“ potvrdil šokující zásah policie mluvčí BBC. Novinář Secunder Kermani začal pracovat pro BBC minulý rok a specializoval se právě na britské džhihádisty. Krok policie teď novináři práci značně ztíží.

„Samozřejmě nechceme bránit vyšetřování, jde-li o terorismus, ale znepokojuje nás použití protiteroristického zákona. Našim reportérům to výrazně ztíží práci, pokud jde o informování veřejnosti o tématech, která jsou ve veřejném zájmu,“ prohlásil editor pořadu Newsnight Ian Katz.

Tvrdá cenzura?

Britské právo má hned několik nástrojů, které různým způsobem omezují práci médií. Asi nejkontroverznější je existence tzv. super-injuction, což je soudní příkaz, který nejenže zakazuje médiím o dané skutečnosti informovat, ale publikace dokonce nesmí ani zmínit, že takový soudní příkaz byl vydán.

Britské tajné služby vzbudily loni ve světě směs pohoršení a posměchu, když přinutily šéfredaktora Guardianu Alana Rusbridgera (61), aby ve sklepě zničil dva disky s informacemi bývalého pracovníka americké tajné služby NSA Edwarda Snowdena (32). Na proces ničení osobně dohlíželi dva členové britské zpravodajské služby GCHQ. Zpravodajská služba tak chtěla zamezit tomu, aby Guardian informoval o materiálech poskytnutých Snowdenem.

Další na řadě univerzity?

Experti se obávají, že by policie mohla konfiskovat i data, která používají akademici při svém výzkumu. Tak např. Mezinárodní centrum pro studium radikalizace na londýnské King’s College shromáždilo obrovskou databázi džihádistů ze Západu a mohlo by tak být „další na řadě“.

„Vím o případech, kdy materiál nebyl publikován kvůli obavě, že by média nedokázala ochránit své zdroje. Poznámky, e-maily, video, audio – všechno bylo konfiskováno. Bohužel tento přístup policie znemožňuje informování veřejnosti např. o tom, proč mladí lidé odjíždějí do Sýrie. Média se zkrátka bojí, že na ně použijí protiteroristický zákon,“ říká právník Gavin Millar, který se specializuje na média.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi