Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V polské ženské válce vyhrála Szydlová, zemi povedou konzervativci

Beata Szydlová a konzervativci zvítězili ve volbách.
Beata Szydlová a konzervativci zvítězili ve volbách.  (Autor: ČTK)
Autor: Klára Brunclíková, ČTK - 
25. října 2015
10:35

Opoziční konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS) přesvědčivě vyhrála dnešní volby v Polsku, když podle odhadů výsledků získala 39,1 procenta hlasů. Druhá vládní Občanská platforma (PO) dostala 23,4 procenta a její šéfka a premiérka Ewa Kopaczová již přiznala porážku. Pokud se dosavadní trend potvrdí, PiS by ziskem 242 mandátů ze 460 v dolní komoře mohla poprvé od pádu komunismu vytvořit jednobarevnou většinovou vládu a ukončit tak osm let hegemonie liberálů. Do parlamentu se podle odhadů dostanou ještě tři menší strany.

„Nezapomeňme na to, že jsme těch osm let nepromarnili,“ reagovala na neúspěch své strany Kopaczová. Liberálové budou mít podle odhadů v Sejmu 133 poslanců, což je ztráta více než sedmi desítek křesel.

Konzervativcům by podle propočtů televize TVP mohlo k většinové vládě stačit i 37 procent hlasů v případě, že by odhady agentury IPSOS, tedy 39,1 procenta, nebyly zcela přesné. Nálada ve štábu PiS byla po jejich zveřejnění triumfální. „Pane prezidente, hlásím splnění úkolu,“ prohlásil šéf strany a expremiér z let 2006-2007 Jaroslaw Kaczyński s odkazem na svého bratra a tragicky zesnulého prezidenta Lecha, který podobnou větu adresoval tehdejšímu šéfovi strany Jaroslawovi po svém vítězství v prezidentských volbách 2005.

Teprve po Kaczyńském se ke slovu dostala pravděpodobná příští premiérka Beata Szydlová, která vedla PiS ve volební kampani a podle níž má největší zásluhu na úspěchu právě předseda strany. „Neodtrhli jsme se od reality, ale zamířili jsme tam, kde je lidem hodně těžko. Na to nemůžeme zapomínat a v práci, kterou jsme začali, musíme pokračovat,“ řekla Szydlová v narážce na předvolební sliby zlepšení života chudých Poláků.

„Kaczyński je pánem a vládcem Polska,“ komentoval odhady volebních výsledků polský publicista Tomasz Lis.

Do parlamentu by se podle odhadů prezentovaných polskými televizemi dostaly ještě tři strany. Třetí místo patří protestnímu uskupení rockera a neúspěšného kandidáta z jarních prezidentských voleb Pawla Kukize, kterému odhad na základě dnešní ankety agentury IPSOS mezi voliči přisoudil devět procent hlasů. Do Sejmu pronikne se 7,1 procentem hlasů i nová liberální strana Moderní.pl, kterou vede ekonom Ryszard Petru. Těsně nad zákonným prahem pevná levice sice dostala 6,6 procent, protože je však koalicí několika levicových stran, potřebuje na účast v Sejmu osm procent.

Hlasovat dnes přišlo přes 51 procent voličů. Účast byla mírně vyšší než při posledních volbách.

 

 Volby v Polsku jsme pro vás sledovali ONLINE:

 

 

Volby v Polsku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
 
23. 10. 2015
 

Zobrazit celou diskusi