Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cenu Václava Havla a 1,6 milionu získala ruská bojovnice za lidská práva

Autor: ČTK, kle - 
28. září 2015
15:40

Mezinárodní Cenu Václava Havla za lidská práva získala ve Štrasburku dlouholetá bojovnice za lidská práva v Rusku Ljudmila Alexejevová. V osmaosmdesáti letech tak kromě ocenění dostala i desítky tisíc eur. Sdělilo to tiskové oddělení Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Cena, na kterou se váže i odměna 60 tisíc eur (asi 1,6 milionu korun), byla osmaosmdesátileté Alexejevové udělena během zvláštního ceremoniálu na úvod zasedání Valného shromáždění Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

„Ljudmila Alexejevová inspirovala mnoho generací aktivistů v Rusku i v zahraničí, aby se oddali bitvě o spravedlnost,“ uvedla předsedkyně shromáždění Anne Brasseurová.

Alexejevová je v současnosti nejznámější ruskou obránkyní lidských práv. V mládí opustila slibnou akademickou kariéru a připojila se k sovětskému disidentskému hnutí. V 70. letech byla nucena emigrovat do USA, po roce 1989 se vrátila do Ruska.

V roce 1996 se stala předsedkyní obnoveného Moskevského helsinského výboru. V roce 2009 jí byla společně s dalšími představiteli hnutí Memorial udělena Sacharovova cena za svobodu myšlení.

Cenu Václava Havla za lidská práva uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Zobrazit celou diskusi