Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Izrael uctí Havlovu památku: Pojmenují po něm náměstí

Izraelské přístavní město Haifa bude od konce června zdobit náměstí Václava Havla.
Izraelské přístavní město Haifa bude od konce června zdobit náměstí Václava Havla.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
7. června 2015
09:25

Izraelské přístavní město Haifa bude od konce června zdobit náměstí Václava Havla. V září by se zase mohla objevit lavička s jeho jménem na univerzitě v Tel Avivu. Po bývalém prezidentovi Československa i Česka by do konce roku mohla být také pojmenována ulice v Jeruzalémě.

Česko a Izrael si letos připomínají 25 let od znovunavázání vzájemných vztahů a také od první návštěvy Havla v této blízkovýchodní zemi. "Součástí všech těch připomínkových akcí je mimo jiné také iniciativa pojmenovat náměstí či ulici jménem Václava Havla ve velkých městech Izraele," uvedl pro ČTK český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz, podle něhož jde především o Haifu, Jeruzalém a Tel Aviv.

"Nejdále jsme s tím projektem v Haifě. Jsme těsně před dokončením projektu, kdy 29. června by mělo být náměstí v Haifě pojmenováno jménem Václava Havla," podotkl. Slavnostního aktu se na konci měsíce mají zúčastnit čeští krajané a možná i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Náměstí, které ponese Havlovo jméno, je podle Schwarze asi osmkrát menší než pražské Václavské náměstí. Leží v nové haifské čtvrti Šimona Perese. "Je to oblast, která je dnes nejdynamičtěji se rozvíjející části Haify," míní.

Český velvyslanec věří, že na podzim by mohla přibýt ještě ulice či náměstí v Jeruzalémě pojmenované po českém spisovateli, disidentovi a politikovi.

Vedle částí měst by v Izraeli měla také brzy stát jedna z "Havlových laviček". "Začínáme tady zase naopak na telavivské univerzitě, kde by se na kampusu telavivské univerzity měla instalovat lavička Václava Havla," uvedl Schwarz. Mohlo by se tak stát v září.

Ulici po Václavu Havlovi v zahraničí pojmenoval už například polský Gdaňsk. Jeho lavička stojí ve čtyřech tuzemských městech a chystá se v několika dalších. V zahraničí je na ni možné usednout třeba v Dublinu, Washingtonu, Barceloně nebo v Oxfordu.

Československo přerušilo diplomatické vztahy s Izraelem v roce 1967 na nátlak Moskvy po takzvané šestidenní válce mezi Izraelem a arabskými státy, které byly spojencem Sovětského svazu. Po jejich obnovení v roce 1990 se Československo a později Česká republika staly jedním z nejbližších spojenců židovského státu ve světě.

 

zauber ( 7. června 2015 21:02 )

S Němci byl vždycky nejlepší kámoš. Ovšem do Árijce měl už na pohled hodně daleko.

zauber ( 7. června 2015 18:00 )

Za komančů platilo v Čechách to ryze české: Národ sobě! Po podivné, prý sametové revoluci podivná propaganda dosadila na český politický trůn podivného zjeva - Havla. A od té doby začlo v Čechách platit: Židé sobě a pro sebe!

tesarl ( 7. června 2015 17:38 )

Ty a pivo? Jdi de perdleky, tam je tvé místo, hnído. Jediná co ještě klonuje, prostě nobody co by ráda byla jako jsem já.

.drakulina. ( 7. června 2015 17:25 )

Byl to moudrý muž, neklesl na jejich úroveň, věděl, že nějaká persekuce, byť oprávněná nemá cenu, jen svobodné volby, demokracie nedá těmto šanci. Stačí se podívat do diskusí tady, tolik zhrzenosti, nenávisti, proruských názorů, falešných konspirací, nadávek, lží... Jak tady drží stráž , snaha ovlivnit veřejné mínění No, není to balzám na duši... Pravda a láska vítězí! Zatím nás v politice ve světě, mimo T.G.M., kladně nikdo jiný neproslavil na Václava Havla, buďme hrdi.

tesarl. ( 7. června 2015 16:58 )

Někdo se mnou jde na pivo??? Dáme sraz?!!!!!

Zobrazit celou diskusi