Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Rusy válcuje chudoba: Každý desátý dostane potravinové lístky na jídlo z vlasti

Autor: ČTK, kle - 
25. září 2015
08:22

Pád rublu a „válka sankcí“ mezi Ruskem a Západem vyhnaly ceny potravin v Rusku o desítky procent. Drahota dopadá na běžného Rusa a Kreml připravuje potravinové lístky pro chudé. Dosáhne na ně každý desátý člověk v Rusku, ale poslouží mu k nákupu pouze ruských potravin, informuje agentura Interfax s odvoláním na ministerské zdroje.

Nárok na potravinové lístky pro chudé bude mít zřejmě každý desátý Rus a celý projekt bude stát ruskou státní pokladnu každoročně 240 miliard rublů (necelých 90 miliard korun).

Program potravinových lístků pro nemajetné, který by měl zmírnit dopad drahoty vyvolané pádem kurzu rublu a „válkou sankcí“ mezi Ruskem a Západem, navrhlo vládě ministerstvo obchodu v polovině září.

O zavedení lístků uvažovala ruská vláda v minulosti již několikrát, nikdy se ale zatím k podobnému kroku neodhodlala.

Ruský vnitřní trh od loňska postihla nebývalá drahota, která vyhnala ceny některých potravin až o desítky procent. Krizi vyvolal pád rublu spojený s prudkým poklesem cen ropy a zemního plynu, jejichž vývoz je klíčovou položkou v příjmech do ruské státní pokladny. Situaci dál vyostřily potravinové sankce.

Náměstek ruského ministra obchodu Viktor Jevtuchov prohlásil, že vláda nyní analyzuje zahraniční praxi. Potřební občané si budou moci na lístky koupit jen určité druhy zboží, ve druhé etapě prý bude následovat zřizování jídelen pro chudé. Na potravinové lístky bude možné koupit jen ruské, nikoli zahraniční potraviny, upřesnil Jevtuchov.

V Rusku podle oficiálních statistik žije pod hranicí bídy šestnáct procent obyvatel země.

gugga ( 2. srpna 2016 19:27 )

V USA pobírá potravinové lístky každý šestý obyvatel, tz. 46 milionů lidí. Takže jestli se směje někdo Rusko, tak ať se pořádně rozhlédne v jiných státech

cotonice ( 17. listopadu 2015 16:20 )

Rusko válcuje chudoba..... a co u nás? Nás neválcuje chudoba? Stačí otevřít oči a podívat se kolem - autore článku !!! Co naši důchodci po čtyřicetileté práci? Co matky samoživitelky ? Co rodiny ,kde otec či matka přišli o práci? To vás nezajímá , protože se to nehodí ,že? O Rusko se nestarejte - budeme všichni rádi , že nás zachrání před IS ! Otevřete už konečně oči a přestaňte být tupci!

žanyn ( 25. září 2015 11:17 )

Nevím co vás to rozhodilo a pliváte na rusáky. Cožpak se něco podobnýho neuvažovalo použít i u nas pro romy? A v rusku je tech závislejch na vodce asi taky dost a trpí rodiny. Takže ono by se tech tuhle uvádenejch rádobyyfašistickejch našlo mnohem víc...

tgbg ( 25. září 2015 11:00 )

Ano dnešní fašistické Rusko je na tom stejně bídně, jako kdysi fašistické Německo. Co tedy Rusům zbývá jiného než válka. Tu již nenápadně rozpoutali obsazením části Gruzie a Ukrajiny. Teď se zaměřili na Sýrii, kterou také začali obsazovat a okupovat. Jenom nekonečná trpělivost USA a NATO zabraňuje vzniku světového válečného konfliktu. Jak dlouho???

jarda304 ( 25. září 2015 09:25 )

pro info - v USA z 300 mil. obyvatel jich dnes bere "food stamps" neboli potravinové lístky 100 milionů. Před nástupem Obamy to bylo 20 milionů. Je důvodem chudoba v USA (?) nebo jde spíše o typickou socialistickou korupci voličů...

Zobrazit celou diskusi