Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Letadlo se 170 lidmi na palubě zastavil hrdinný pilot před vzletem, motor sežehly plameny

Hrdinný pilot zabránil katastrofě na palubě boeingu.
Hrdinný pilot zabránil katastrofě na palubě boeingu.  (Autor: Youtube.com)
Autor: shp - 
9. září 2015
17:13

Boeing 777 byl už připraven ke vzletu z Las Vegas, jenže v tu chvíli se na palubě začal šířit dým. Zavládla panika a stačilo pár dalších okamžiků a letadlo skončilo v plamenech. Naštěstí se hrdinný pilot Chris Henkey (63) rozhodl stroj včas zastavit. Zachránil tím život 157 pasažérům na palubě a 13 členům posádky.

Boeing se již chystal vzlétnout, když vtom se palubou začal šířit kouř a dým. Henkey neváhal ani vteřinu a letadlo, které mířilo do Londýna, zastavil po devíti sekundách poté, co mu byl povolen start.

Netrvalo dlouho a jeden z motorů se vzňal. Z boeingu ihned vytáhli nafukovací skluzavku po únik, ale právě na ní se zranilo hned 14 lidí. Naštěstí nešlo o nic vážného.

Henkey je nyní považován za hrdinu, který odhadl situaci v letadle a neodlepil se s ním od země. Při vzletu totiž letadlem otřáslo hlasité bang a pilot se v tu dobu rozhodl pro nouzové zastavení.

Z letadla se poté začal linout několikametrový dým, ze kterého šel strach. Všichni na palubě nyní vděčí Henkeymu za život. Nebýt jeho, skončili by všichni v plamenech.

Udělal zatraceně dobrou práci,“ prohlásila pilotova exmanželka Marnie podle britského Mirroru. „Ahoj všem, ano, taťka byl naposledy, co jsem s ním mluvila, v nemocnici kvůli inhalaci kouře, ale jediné, co chtěl, bylo dostat se domů,“ dodala jeho dcera.

Video  Pilot zastavil hořící boeing před vzletem.  - Youtube.com
Video se připravuje ...

pjotri ( 9. září 2015 21:07 )

Docela me udivuje, cemu se dnes rika hrdinstvi. Mam dojem, ze to je jeho prace a pred dosazenim rychlosti V1 dokonce povinnost, zabranit startu v pripade poruchy. Koneckoncu, slo i o jeho zivot. A odstartovat s horicim motorem muze jen idiot. Nakonec bude hrdinou kazdej ridic autobusu, kterej zastavi pred zalaznicnim prejezdem na signal "stuj". Neni to snad taky jeho povinnost? Ne? Tak je to hrdina, protoze zachranil X pasazeru pred smrti na prejezdu. Svet je fakt sejdrem....

Zobrazit celou diskusi