Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Světoznámý fyzik Stephen Hawking: Černé díry jsou bránou do jiného vesmíru

Autor: mb - 
26. srpna 2015
18:07

Stephen Hawking (73), špičkový britský vědec světového kalibru, překvapil na konferenci ve Švédsku. Podle něj jsou černé díry možná bránou do jiného vesmíru. 

„Černá díra by musela být velká a musela by rotovat, tehdy by se mohlo jednat o bránu do jiného prostoru,“ řekl shromážděným vědcům Stephen Hawking, který významně přispěl k rozvoji kosmologie a kvantové gravitace a jenž jinak patří mezi skeptiky.

Záhadné černé díry

Černé díry fascinují vědce, jejich gravitační pole je natolik silné, že cokoliv, co se dostane do jejich působnosti, se již nedostane zpět. A to platí i pro nehmotné objekty, jako třeba světlo.

Na druhou stranu, dle zákonů fyziky objekt nemůže jen tak zmizet, informace o něm musí být někde zachována. Nová Hawkingova teorie tak nabízí odpověď na tento paradox fyzikálních zákonů. Není to poprvé, co se geniální fyzik věnuje černým dírám. Stephen Hawking před lety prohlásil, že by se černé díry mohly využít k cestování časem.

Cestování časoprostorem?

K revoluci v cestování vesmírem ovšem zřejmě nedojde. „Objekt nezmizí, ale zpět do našeho vesmíru už by se vrátit nešlo. Takže i když mě cestování vesmírem zajímá, tohle bych rozhodně nezkoušel,“ zchladil obecenstvo světoznámý fyzik.

poeta ( 26. srpna 2015 19:51 )

Jak by to pak bylo všechno jednoduché!!!

poeta ( 26. srpna 2015 19:49 )

Jsem sice "Scifista",ale tohle celý "Poznání" je na prd,když se nelze vrátit zpět.Jen zase blábol,ničím nepodložený. Navíc,kecama i vzhledem mi připomínáš Ransdorfa.

dumik ( 26. srpna 2015 19:27 )

zajímavá myšlenka, až na to, že on má více intelektu tvůrčí síly a představivosti než celá vaše rodina až k pračkověku pokud vy jste jejím slavným plodem

bledulka ( 26. srpna 2015 19:11 )

Stačí se dívat na hvězdnou bránu....

merlina29 ( 26. srpna 2015 18:34 )

Velký respekt Stývne!Když to říkáš ty,tak je to určitě pravda!

Zobrazit celou diskusi