Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Záhadný úlomek letadla u Afriky. Může jít o trosky ztraceného letu MH370

Autor: ČTK, mb - 
30. července 2015
12:25

Na východním pobřeží ostrova Réunion v Indickém oceánu ve středu našli záhadný úlomek letadla. Nález vyvolal spekulace, že by mohl patři malajsijskému letadlu letu MH370, které před rokem a půl zmizelo beze stopy. Malajsie už na místo vyslala své experty, aby kus křídla prozkoumali.

„Vyslal jsem tým, aby úlomek prověřil,“ řekl malajsijský ministr obrany Liow Tiong Lai (53). Úlomek, který je dlouhý kolem dvou metrů a jde zřejmě o vztlakovou klapku křídla, našli ve středu v Saint-André na východě ostrova Réunion pracovníci firmy, která má na starosti čištění pobřeží.

Experti z Malajsie v akci

Mezitím malajsijský ministr dopravy Abdul Aziz Kaprawi (56) už ale oznámil, že je přesvědčen o tom, že se jedná o trosky MH370: „Je to skoro jisté, že flaperon pochází z Boeingu 777. Prozradili mi to naši experti.“ (Flaperon je součástka křídla, která pomáhá s manévrováním letadla, pozn. red.). „Očekáváme, že do dvou dnů naši experti dokončí identifikaci trosek,“ doplnil ještě ministr.

Záhadný kód ukazuje na zmizelý let

Letecký mechanik, který měl možnost prohlédnout si úlomek křídla, prozradil, že na něm bylo sériové číslo 657-BB. Ostatní zprávy však zmiňovaly pro změnu BB670. Nicméně stránka Airlive.net zveřejnila tabulku, ze které je patrné, že kód 657-BB byl na flaperonu zmizelého Boeingu Malajsijských aerolinií, a pokud je to pravda, jednalo by se o jasný důkaz, že se jedná o trosky letu MH370.

Číňané nálezu nevěří

Pochybnosti o pravosti nálezu však vyjádřili příbuzní čínských pasažérů, kteří cestovali osudným letem. „Nevěřím tomu, že našli trosky. Stalo se to více než před rokem. Kdyby je mohli najít, už by je dávno našli. Proč až nyní a proč tak malý kus letadla?“ pochybuje Cheng Liping, jejíž manžel Ju Kun letadlem cestoval.

Cheng přizvukuje i Jack Song, který přišel o sestru: „Nikdo tomu nevěří. Jestli úlomek opravdu patří MH370, kde je zbytek? Sedadla, náklad atd.? Mezitím čínští pozůstalí pasažérů vydali společné prohlášení: „Nechceme už žádné další plané naděje. Nechceme informaci, která na 99 % potvrdí pravost nálezu. Chceme informace se 100% pravděpodobností.“

Kam zmizel let MH370? Kam zmizel let MH370? | ČTK

Tragický let a teorie o spiknutí

Let Malajsijských aerolinií MH370 zmizel 8. března 2014 na cestě z Kuala Lumpur do Pekingu. Na palubě bylo 239 lidí ze 14 států. Nejvíce obětí pocházelo z Číny (153) a Malajsie (50). Ačkoliv se do pátrací akce zapojily desítky států a jednalo se o nejdražší pátrání v historii leteckých katastrof, nikdy se nic nenašlo.

Záhadné zmizení dalo vzniknout k řadě teorií. Nejčastěji se hovořilo o technickém selhání, teroristickém útoku, ale na internetu se objevily i spiklenecké teorie o mezinárodním spiknutí. Jako předpokládané místo dopadu byla určena oblast na západ od Austrálie. Pokud letadlo opravdu spadlo v uvedené oblasti, na ostrov Réunion trosky zanesly nejspíše mořské proudy.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi