Boeing 777 letecké společnosti Malaysia Airlines zmizel z radarů před rokem 8. března. Na jeho palubě bylo 239 lidí, kteří podle všeho zahynuli, když stroj z dosud nejasných příčin nejspíš havaroval a spadl na neznámém místě do moře.

Malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai dnes po schůzce se svými partnery z čínské a australské vlády novinářům sdělil, že všechny tři státy chtějí v pátrání pokračovat. Pokud se vrak nepodaří najít v nyní vymezené oblasti 60.000 kilometrů čtverečních, prohledávaná zóna se rozšíří o stejně velký prostor. Nicméně experti jsou prý přesvědčeni, že nyní se hledá na správném místě.

Lai dodal, že z určené plochy 60.000 kilometrů čtverečních západně od australského pobřeží se doposud podařilo propátrat 61 procent. Zbylých 39 procent by podle něj mělo být hotovo do konce května. Pokud se letoun nenajde, bude hledání pokračovat v další nejpravděpodobnější oblasti. Obě zkoumané oblasti by pak měly pokrýt 95 procent trasy letu MH370 vedoucí z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Vyšetřovatelé pomocí údajů získaných ze satelitů zjistili, že pohřešované letadlo před pádem do Indického oceánu provedlo řadu obratů a mířilo zcela jiným směrem, než mělo.

Minulý týden se na internetu objevily informace, že obyvatelé malého maledivského ostrůvku Kudahuvadhoo prý v osudný den viděli nízko letící letadlo, které vypadalo jako hledaný stroj. Kudahuvadhoo přitom leží více než 5000 kilometrů od oblasti, ve které záchranáři pátrají po troskách letounu