Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Německý a rakouský parlament schválily pomoc Řecku: Chtějí odvrátit chaos!

Autor: mb, ČTK - 
17. července 2015
15:50

Poslanci v Rakousku a v Německu dnes dali zelenou svým vládám, aby dál jednaly o podrobnostech záchranného programu pro zadlužené Řecko. Souhlas parlamentu potřebují vlády v Berlíně a Vídni k tomu, aby mohly začít řešit detaily týkající se poskytnutí až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), které Řecko nutně potřebuje, má-li se vyhnout bankrotu.

Přestože pomoc byla bez problémů jasnou většinou schválena v obou parlamentech, před hlasováním nechyběla dramatická slova. „Alternativou této dohody by nebyl dočasný odchod (Řecka) z eura... ale spíš očekávatelný chaos,“ přesvědčovala své kolegy německá kancléřka Angela Merkel (61), aby v hlasování podpořili pomoc Řecku.

Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel (55) upozornil, že během komplikovaných jednání v Bruselu nešlo jen o Řecko, ale i o možné rozštěpení eurozóny: „Tento rozkol by Evropu zavedl ještě do mnohem hlubší krize, nejen té finanční.“

Řecká čistka?

Zatímco v Německu a Rakousku proběhlo hlasování bez větších problémů, v samotném Řecku se včera premiéru Tsiprasovi (40) postavilo na odpor 38 poslanců, někteří byli dokonce z jeho vlastní strany Syriza! Očekává se proto, že už dnes Alexis Tsipras provede „stranickou čistku“ a rebelové přijdou o své funkce.

Hrozí předčasné volby

Politická situace v Řecku zůstává nadále velmi nestabilní. Ačkoliv si Řekové přejí zůstat členy eurozóny, reformy vzbuzují u obyvatel země děs. Před pár dny dokonce došlo k tvrdým střetům mezi demonstranty a policií, když v hlavním městě demonstrovalo zhruba 12 tisíc lidí.

„Nevidím možnost, jak se vyhnout předčasným volbám ještě v tomto roce. Jsou prostě nutné,“ prohlásil před pár dny řecký ministr práce Panos Skourletis (53). Premiér Tsipras však zatím zůstává v klidu, podle něj jsou předčasné volby „nepravděpodobné“. Tsipras možná spoléhá na to, že se život v Řecku vrátí pomalu do normálních kolejí. Podle posledních zpráv by měly řecké banky otevřít již v pondělí.

 

y1xcvbnm ( 17. července 2015 18:02 )

Proč se tomu říká půjčka a né dar. Stejně se nebudou uskrovňovat a tudíž ani splácet. Zase to okecají a budou vysmátí pokračovat v nastoleném běhu .

Zobrazit celou diskusi