Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin a Medveděv v slzách: Loučili se s ruským státníkem

Autor: bru, ČTK - 
29. června 2015
14:21

S bývalým ruským premiérem Jevgenijem Primakovem se přišla rozloučit i sama hlava státu Vladimir Putin, který neskrýval svůj smutek. Slzy nezastíral ani současný premiér Ruska Dmitrij Medveděv. Primakov zemřel minulý týden.

Stovky lidí se dnes přišly do centra Moskvy naposledy rozloučit s bývalým premiérem, ministrem zahraničí a šéfem ruské rozvědky Jevgenijem Primakovem. Vlastní pohřeb se bude konat odpoledne na věhlasném Novoděvičím hřbitovu. Primakov zemřel minulý týden v pátek v Moskvě, bylo mu 85 let. Předsedou vlády byl osm měsíců v závěru působení Borise Jelcina ve funkci prezidenta Ruské federace.

Loučil se šéf tajné služby i kosmonauti

Rozloučit se zesnulým se již přišel bývalý sovětský prezident Michail Gorbačov, šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov, šéf tajné služby FSB Alexandr Bortnikov, vůdce opozice Gennadij Zjugan a desítky dalších politiků, jakož i kosmonauti Alexej Leonov a Valentina Těreškovová. Náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov se dokonce připojil k čestné stráži u rakve.

Ruská média připomínají okamžik, kdy Primakov nad Atlantikem nařídil vládnímu letadlu, kterým jako premiér letěl na návštěvu USA, obrátit zpět do Moskvy, protože se právě dozvěděl o zahájení náletů NATO na Srbsko; mnozí ruští představitelé považují tuto chvíli za „bod zvratu“ v ruských vztazích se Západem.

 

Zobrazit celou diskusi