Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Co hovoří v prospěch Petra Kramného? Je více věcí, které ho potápí

15. července 2015
05:00

Po devíti stáních za uplynulé dva týdny byl soud s Petrem Kramným odročen na září – na rozsudek si patrně však počkáme ještě déle. Jak to ale s Kramným zatím vypadá? Po výpovědích svědků a odborníků a přednesu některých důkazů to není zrovna slavné. Přesto existují věci, které hovoří v Kramného prospěch. Těch proti je ale mnohem více! Obstojí u soudu?

Proti Petrovi K. zatím nebyl přednesen žádný přímý důkaz, který by hovořil pro jeho vinu. Těch nepřímých je ale dost a dost. Rozhodnutí soudu se nedá odhadovat, ale můžeme si zrekapitulovat, co Kramnému pomáhá a co ho potápí.

Nevinný...?

Pro nevinu Petra K. hovoří jen pár skutečností, valná většina je ale spíše tvrzení proti tvrzení. Monika s Klárkou byly podle všeho zavražděny elektrickým proudem, dle výpovědi svědků ale Kramný neměl žádné zkušenosti s kutilstvím v tomto oboru. Otázkou ovšem je, zda na oholení drátů z kabelu a přiložení k tělu oběti potřebuje člověk nějaké rozsáhlejší znalosti. „Je schopný zabít člověk, který nemá pojem o tom, co je odpor nebo fáze?“ ptal se obžalovaný. „Myslím si, že rozříznout dva dráty a přiložit je k tělu je i pro laika lehce proveditelné,“ řekl expert.

Kramný i několik málo svědků se také vyjádřili, že Monika občas prožívala stavy náhlého smutku, či dokonce depresí. Už dříve náš deník uvedl, že Monika se s klinickými depresemi měla léčit. Je pravda, že Monika se poslední dobou chovala trošku jinak... Chodila k doktorům, měla přístroj na měření srdce, brala nějaké léky... Říkala, že je jí tak nějak všechno jedno, měla takové výkyvy nálad. Jednou jsem jí volal záchranku, celá se klepala, nemohla dýchat,“ vypráví Kramný, který se těmito informacemi snaží naznačit, že Monika by byla schopná sebevraždy. Další svědci tyto informace ovšem u soudu vyvraceli.

Kufr do Egypta balila podle Kramného a pár svědků Monika. Věci v kufrech jsme měli různě, něco v jednom, něco v dalším – dala to tam Monika.“ Pokud by Kramný celý čin dlouhodobě plánoval, nemohl vražednou zbraň ukrýt.

Manželství Kramných bylo podle většiny svědků poklidné. „Jejich vztah byl krásný, byl jsem jim i na svatbě,“ řekl u soudu svědek K. Ale i zde se objevují opačné teze. Podle svědkyně Denisy B. Petr Monice vyhrožoval, že ji vyhodí a vezme všechny peníze. „Moniku vyhazoval z bytu, ať se sbalí a vypadne. Neustále jí něco vyčítal a nadával jí, že pořád někam chodí. Tvrdil, že kdyby ho měla ráda, nikam nechodí,“ stojí ve výpovědi Moničiny kamarádky.

... nebo vinný?

Skutečností, které mluví o Kramného vině, je ovšem mnohem více. Pro začátek jeho lži, které se týkaly zdravotního stavu dcery a manželky před smrtí. Kramný tvrdil, že celý den zvracely a měly průjem. Podle patologů jsou ale tyto stavy absolutně vyloučené.

Stejně tak soudní znalci vyloučili, že by dceři poskytl první pomoc. „Změny vznikají mechanickým násilím, protože je tělo nečinné. Například na skeletu hrudního koše, krvácení i závažnější změny u srdce. Výraznější to bývá u osob, kde je skelet křehčí.“ Dokoupil ale takové změny u Klárky nepopsal, znamená to, že u ní resuscitaci Kramný neprováděl!

Kramný se po smrti svých dvou nejbližších choval dost podivně. První, komu volal, byla podle jeho slov jeho matka a později pojišťovna. Nebyl smutný ani hysterický, jak by se u člověka v takové situaci očekávalo. S přibývajícím časem se stával chladnějším. Sem tam si pobrečel, ale vše ve světle jeho dalšího chování vypadalo spíše jako divadlo. „Choval se, jako by se nic nestalo,“ řekl soudu Kramného kamarád Standa.

Kramný tvrdil, že když zjistil, že jsou holky mrtvé, dalo se Monice ještě hýbat s rukama, říkal, že mohly být po smrti tak tři, maximálně čtyři hodiny. „Když jsem Klárku otáčel, zůstaly jí ruce před sebou, když jsem otáčel Moniku, tak ruce měla normálně volné.“ Podle jasných důkazů na tělech ale byly po smrti mnohem déle – asi deset hodin. Tou dobou se totiž usazuje v těle krev a vytváří posmrtné skvrny, které na tělech byly zepředu. Což svědčí o Kramného lži, že holky ležely na boku.

Kramný byl žárlivec – to o něm vypověděli jak svědci, tak jeho bývalá přítelkyně Lucie W. „Jsem žárlivý jako normální chlap, žárlil jsem zdravě, ne patologicky,“ řekl Kramný. Ale podle slov ostatních to vypadá jinak. Monika prosila paní fotografku, aby lechtivé snímky, které nafotila, nepronikly na veřejnost, protože by to manžel neunesl. Monika si stěžovala, že jí Petr stále něco vyčítal. „Připadalo mi, že žárlil, že někoho mám, když se s ním rozcházím. Měla jsem pocit, že mě sleduje,“ uvedla Lucie W.

japos22 ( 20. července 2015 18:03 )

Přečti si záznamy ze soudu a pak tam znova zalez

japos22 ( 15. července 2015 18:15 )

Myslet se nesmí?

kdoasi ( 15. července 2015 16:31 )

kdoasi1 je zaprděný voght

zigzag ( 15. července 2015 16:16 )

Necìlìm se, ale z tvèho dotazu jsem vycìtila, ze mi chces odporovat coz mi potvrzuje tvuj dalsì koment pode mnou

kdoasi ( 15. července 2015 16:05 )

Blesku kdeje další článek, dnes jenom dva? Makej vegeta obnovuje své klony kavárničky

Zobrazit celou diskusi