Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Manipulativní narcis Petr Kramný: Co o jeho charakteru prozradila psycholožka

Autor: dce - 
9. července 2015
15:55

Čtvrteční výpověď psycholožky odhalila, že na Petra Kramného přesně sedí profil narcistní osobnosti. Jeho činy i to, co veřejně říká, ukazují, že z hlediska psychologie pro něj vražda byla jen dalším logickým krokem ve vztahu s manželkou, u které se bál, že ho odmítne.

Petr Kramný své osobnosti založil takříkajíc kult, snaží se vypadat jako inteligentní člověk nad věcí, který ovšem není bez emocí. Jenže svou roli nezahrál příliš dobře a psycholožku vůbec neoklamal.

PhDr. Helena Khulová u soudu prozradila, že Kramný inteligenčně nijak nevyniká – zapadá spíše do průměru. Co je ale mnohem zajímavější, jsou patologické rysy jeho osobnosti. "Jsou zde patrné rysy narcismu, egocentrismu a povrchní emotivity," uvedla Khulová. 

Narcistní osobnost, jak u soudu několikrát psycholožka zopakovala, se projevuje nejen láskou k sobě samému, ale také egoismem, manipulativností nebo neustálou touhou po úspěchu.

"Je pro něj typická vztahovačnost a introverze, které fungují pod vlivem situačních faktorů jako obranné mechanismy," pokračuje znalkyně. "Dále se u obžalovaného projevuje zvýšená citlivost, ostražitost a nedostatečné sebevědomí. Chybí mu schopnost empatie, je ochoten snadno se podvolovat, vyhýbá se zodpovědnosti za své jednání. Typické je pro něj přisuzování vlastních názorů jiným lidem," dodala Khulová.

Právě to jsme mohli u soudu často pozorovat, když Kramný slova a činy, které jsou přisuzovány jemu, shazoval na ostatní – například kamaráda Standu nebo svou sestru. Problémem pro Kramného také je jeho vztah k otci, respektive k otčímovi – otcovský vzor mu chybí a svého otčíma neuznává.

 
08:12
9. 7. 2015

Dobrý den, Česko. I osmý den soudu s Petrem Kramným obžalovaným z vraždy manželky a dcery budeme sledovat online. Dnešní stání pokračuje výpověďmi znalkyní. Hovořit budou u ostravského soudu psychiatrička Dana Skřontová a psycholožka Helena Khulová.

 
08:17
9. 7. 2015

Program soudu se dnes lehce změnil. Petr J., který je zřejmě sousedem Kramných z dovolené v Egyptě, bude vypovídat dnes namísto zítra. Před ním odpoledne promluví přítelkyně bratra Moniky.

 
8:22
9. 7. 2015

Znalkyně MUDr. Dana Skřontová a PhDr. Helena Khulová už jsou na místě. "Vše povíme až před soudem," řekly novinářům.

 
08:24
9. 7. 2015

K soudu dnes opět dorazili i rodiče Petra Kramného a chvíli po nich jeho obhájkyně Jana Rejžková.

 
08:34
9. 7. 2015

Eskorta přivedla Petra Kramného do soudní síně. Má na sobě modrou bleděmodrou košili jako včera.

 
08:38
9. 7. 2015

Jako první bude mluvit znalkyně z oboru psychiatrie MUDr. Dana Skřontová (na snímku bruneta v pozadí). Soudkyně ji poučila o tom, že nesmí nic zamlčovat ani zkreslovat. "Nic mi nebrání vystupovat zde jako znalec," potvrzuje znalkyně.

Kompletní online

Znalkyně popsala ukázkové případy narcismu z různých výzkumů a vše jako by přesně pasovalo na Petra K. Narcisté jsou vztahovační a chybí jim smysl pro zodpovědnost. Jeho osobnostní porucha se projevila na vztahu s Monikou a později i se Šárkou L.

"Závislost vzniká na základě neochoty připustit si, že by měl být vztah oboustranně dobrovolný. Omezuje svobodu druhého, který se mu odcizuje. Poté nastupuje snaha zajistit si vztah kontrolou, žárlením a finančním a materiálním připoutáním partnerky. Pocit bezmoci a ztráta naděje vedou k uvolnění dlouho potlačované agrese, která může vyvolat až vražedné impulzy," řekla Khulová.

Kramný se jednoduše bál, že ho Monika opustí, a to nesnesl. "Motivací takových osobností bývají představy o nesnesitelnosti života bez partnera," pokračovala znalkyně. "Ohrožení vztahu – jeho ztráta je ztráta života."

"Ta vazba na partnerku je považována za patologii vztahu. Jednání v duchu zaslepených emocí může vést k vražednému jednání," pokračovala Khulová. Situaci vyřešil po svém a poté si našel Šárku, která byla – jak sám řekl – tolik podobná právě jeho zesnulé ženě. "Osobnost, jakou je obžalovaný, si často vybírá ženy podobné."

A ještě před Monikou měl Kramný Šárku W. "Všechny tyto ženy mluví o potřebě kontroly ze strany Petra Kramného," tvrdí psycholožka. A hovoří i o podsouvání negativního názoru na svou ženu. O to se Kramný pokoušel v jejich dlouhém rozhovoru o věcech týkajících se života před Egyptem. "V rámci různých příhod říká, jak manželka byla stále na Facebooku, křičela na dceru – to jsou aspekty manipulativní."

Takový člověk se dokonce, aby vypadal na veřejnosti lépe, snaží ponížit ostatní lidi kolem sebe. "Devalvace partnerky slouží k posílení vlastního obrazu, aby potlačil pocit viny." Proto Petr K. házel na svou ženu po její smrti špínu.

Kramný ovšem také v určitých věcech exceluje – patří mezi ně lhaní a zvládání stresu. V Egyptě totiž zachoval až nezvyklý klid – a to i v případě, že by smrt Moniky a Klárky naplánoval sám. Má to ale jeden háček: "Stres a podnětová přetíženost mu způsobují problém uvažovat. Má sníženou schopnost přijímat informace v napětí." Kramný má problém lhát ve stresu a i to se ukázalo u soudu. Jeho pečlivě vymyšlená historka o otravě a zdravotních problémech byla rozmetána už v pondělí soudními znalci.

Došlo i na otázky kolem intimního života páru. A Kramný před psycholožkou předvedl doslova freudovský přeřek. "Když už skoro jeden týden nic nebylo, tak mi manželka řekla, ať si počkám, až UMŘE – ne, usne Klárka (opravil se, pozn. red.). Pak jsme šli na věc a ona řekla, že nechce, že je unavená." Pak se prý jen usmál a pokračoval dál.

Psycholožka mluvila i o Kramného chování po událostech v Egyptě. "Jeho chování, které následovalo po smrti Moniky a Klárky, je psychologicky málo pochopitelné. Chybí pocit viny nebo trauma ze ztráty rodiny," uvedla. Řekla také, že u člověka, který svůj zločin připraví předem, zcela chybí pocit viny – podobně jako u Kramného.

A závěr, který zajímá každého: "On zde stojí buď jako pachatel, nebo jako oběť, obojí má svá specifika. V daném případě neodpovídá oběti."

valkaamir ( 12. července 2015 09:56 )

 Cetl jsem posudek psycholozky H.Khulove.Nechapu ze rozebere cloveka v takovem rozsahu jako kdyby znala o lidech vse.Vubec takovi lide jak se Krulova predstavuje jsou trochu odchylni od reality vlastni osobnosti.Musi to byt perfektni clovek bez problemu ,zabran ,harmonicky ,sebecteny ktery si nedopusti zadne zivotni chyby .proste perfekt ,Takovy perpentum mobile.Chtel bych videt popis jineho psychologa o jejim perfektnim charakteru.Jak se chova v manzelstvi ,jestli je karierista ,rozvedena a jak ji posuzuje jeji okoli .Asi by clovek zasl co by se na ni nastradalo.Jak muze tedy charakterizovat druhe ???Ma na to pravo ?? Snad studijni pravo ale osobni nikoliv.

hrobarkapsa ( 9. července 2015 23:53 )

Opet nejsi poznat sislale, klidně si nech háčky jako jindy.

kecalzprodanenevesty ( 9. července 2015 23:36 )

... a jak je to vlastne s tým casem smrti? Rikali, že byli cca 10 hod mrtve, než to P. K. ohlásil. Pomoc zacal shanet ve 3 nad ranem, takže podle toho zemreli kolem 5 odpoledne. A co se tedy delo pres celý den. Rikal, že Monika to ráno zatahla závesy a z pokoje prý celý den nevyšli. Tak to je tam drzel celý den privazany a až kolem 5 je zabil? Jsem z toho jelen... Je to lhar a podle mne i vrah, ale co se tam vlastne delo pres den?

y.susenka ( 9. července 2015 21:47 )

y.susenka ( 9. července 2015 21:09 )

Zobrazit celou diskusi